Directorul SRI a fost audiat de procurorii DIICOT. Anchetatorii au vrut sa stie daca seful serviciului de spionaj are informatii despre un dosar celebru

news

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Eduard Hellvig, a fost audiat la DIICOT in dosarul Black Cube, in 28 februarie, el „reiterand ca nu are nicio implicare in acest caz”, au transmis, miercuri, reprezentantii SRI.

„In cadrul declaratiilor, domnul Eduard Hellvig, a reiterat faptul ca nu are nicio implicare in acest dosar si ca isi exprima totala disponibilitate pentru a sprijini orice institutie a statului roman an demersurile sale legale”, precizeaza reprezentantii SRI. Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Daniel Horodniceanu a declarat in 6 februarie ca 90 la suta din probatoriile din dosarul Black Cube sunt finalizate, insa daca nu exista colaborare din partea fostului ofiter SRI Daniel Dragomir, inculpat in acest dosar, „lucrurile se vor opri”, anunta News.ro.

Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a stat in arest preventiv din 14 septembrie pana in 29 decembrie 2016, in dosarul „Black Cube”, in care este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

In dosarul “Black Cube” este cercetat de procurorii DIICOT si Yossi Barkshtein, angajat al firmei israeliene de investigatii. Pe numele lui Barkshtein a fost emis din 8 august un mandat de arestare preventiva in lipsa. Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legatura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, caruia i-a spus ca vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui in judecata de catre DNA, cerand demararea operatiunii „Tornado”.

In dosarul Black Cube, Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, in 26 ianuarie 2017, condamnarea lui Ron Weiner la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce a admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de israelian cu procurorii DIICOT, pentru ca a recunoscut toate faptele de care a fost acuzat, printre care si accesarea ilegala a adreselor de e-mail ale unor apropiati ai procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Instanta a admis astfel apelurile declarate de DIICOT si de Ron Weiner, dupa ce, in 29 noiembrie 2016, Tribunalul Bucuresti respinsese acordul de recunoastere a vinovatiei si dispusese trimiterea cauzei la procuror pentru continuarea urmaririi penale.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au desfiintat decizia Tribunalului si, in rejudecare, au admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de DIICOT si de Ron Weiner, dupa acesta a recunoscut toate faptele pentru care a fost pus sub acuzare, respectiv constituirea unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, fals informatic si violarea secretului corespondentei, persoanele vatamate in cauza fiind Eduard Kovesi, fostul sot al procurorului-sef al DNA, Liliana Sabau si Fusea Sorin.

Ron Weiner a primit pentru fiecare dintre faptele de care este acuzat pedepse intre o luna si jumatate si un an. La pedeapsa cea mai grea, instanta a adaugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv un an si opt luni de inchisoare, stabilind pedeapsa rezultanta de doi ani si opt luni de inchisoare si dispunand suspendarea executarii acesteia sub supraveghere pe o durata de trei ani.

Instanta a mai dispus ca timp de trei ani Ron Weiner sa nu comunice cu victimele Eduard Kovesi, Liliana Sabau si Fusea Sorin sau cu membri de familie ai acestora si sa nu se apropie de acestia.

Ron Weiner este obligat sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile lucratoare, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti, pentru activitati de intretinere, gospodarire si reconditionare mobilier sau la Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare Bucuresti, unde se va ocupa de dezasamblarea si sortarea componentelor electronice si electrice.

Din pedeapsa lui Weiner va fi scazuta perioada in care a fost retinut si arestat preventiv, respectiv din 3 aprilie 2016 pana in 8 septembrie 2016.

In dosarul „Black Cube”, un alt judecator de la Tribunalul Bucuresti a acceptat, in 16 noiembrie 2016, acordul de recunoastere a vinovatiei pentru complicele lui Ron Weiner, israelianul David Geclowicz, si l-a condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: