„Discriminarile sunt de neinteles si de neacceptat!” – Olguta Vasilescu i-a infuriat pe procurorii din Romania

politica

Dispozitiile discriminatorii intre procurori si judecatori prezente in legea salarizarii sunt de neinteles si de neacceptat, avertizeaza, joi, Asociatia Procurorilor din Romania (APR), precizand ca a trimis memorii la Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei, pentru amendarea unor articole din proiectul de act normativ.

„Asociatia Procurorilor din Romania, asociatie profesionala reprezentativa a corpului magistratilor procurori, in urma publicarii proiectului de Lege – cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a constatat cu surprindere si ingrijorare existenta unor diferente de statut financiar intre profesiile de judecator si procuror. Discriminarile sunt de neinteles si de neacceptat in conditiile in care nicaieri in cuprinsul legii, nici in dispozitiile generale si nici in dispozitiile specifice familiei ocupationale – Justitie nu se regaseste vreo motivare cu privire la aplicarea diferita a coeficientilor de salarizare incepand cu momentul in care auditorii de justitie devin magistrati procurori sau judecatori”, spun reprezentantii APR, citati de News.ro.

Ei mai sustin ca actul normativ cuprinde si o alta dispozitie discriminatorie intre magistrati, in afara celei vizand salariile, respectiv una privind vechimea in munca.

„Pe langa discriminarile de natura salariala, proiectul de lege mai cuprinde inca o dispozitie discriminatorie intre magistrati, in sensul ca se considera vechime in functia de judecator doar perioada in care magistratul a indeplinit functia de judecator, iar vechime in functia de procuror doar perioada in care magistratul a indeplinit functia de procuror. Aceasta dispozitie afecteaza drepturile tuturor magistratilor intrucat vechimea in magistratura a fost si este recunoscuta magistratilor judecatori si procurori de la momentul intrarii acestora in profesie. Aplicarea acestei dispozitii judecatorilor care au trecut procurori sau procurorilor care au trecut judecatori le-ar afecta grav drepturile deja castigate”, arata reprezentantii procurorilor.

Ei subliniaza ca discriminarea care apare in proiectul de lege contravine dispozitiilor constitutionale si jurisprudentei Curtii Constitutionale care a statuat ca principiul constitutional al egalitatii de drepturi se traduce prin reglementarea si aplicarea unui tratament juridic similar unor subiecte de drept aflate in situatii juridice similare.

Procurorii mai spun ca, desi in proiect se mentioneaza ca sunt respectate exigentele impuse de documentele internationale, acest lucru nu este adevarat.

„Asociatia Procurorilor din Romania a adresat memorii atat la Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, cat si la Ministerul Justitiei, in care au fost formulate observatii detaliate cu privire la articolele din proiectul Legii – cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care se impun a fi amendate”, incheie reprezentantii procurorilor.

Potrivit proiectului, cresterile salariale prevazute pentru sistemul judiciar vor fi mai consistente pentru magistratii cu functii de conducere, majorarile fiind procentual cu atat mai mari cu cat un magistrat are o functie mai inalta. Astfel, presedintele instantei supreme si procurorul general vor avea salarii cu 13 la suta mai mari, pe cand un procuror sef de birou va primi un salariu marit cu numai 2 la suta.

Salariile presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si al procurorului general al Parchetului ICCJ vor creste cu 13 la suta, in timp ce pentru procurorii sefi ai DNA si DIICOT, pentru vicepresedintele ICCJ si pentru prim-adjunctul procurorului general majorarea salariala va fi de 11,5 la suta, iar pentru presedinti, procurorii generali si prim-procurori de la curtile de apel, tribunale, judecatorii si parchete de pe langa aceste instante salariile vor creste cu 10 la suta.

O majorare de 9 la suta o vor avea consilierii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Cu 8 la suta cresc salariile pentru urmatoarele functii: procuror sef sectie, procuror sef sectie in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Adjunctii acestora vor beneficia de un plus la salariu de numai 5 la suta. Procurorii care sunt sefi de serviciu si de birou au majorari de 3 la suta, respectiv 2 la suta.

La capitolul sporuri, salariatii din sistemul judiciar pot beneficia de un spor de pana la 15 la suta din salariul de baza sau, dupa caz, din indemnizatia lunara de incadrare, corespunzator timpului lucrat. Magistratii, precum si o parte din personalul auxiliar, beneficiaza de un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica de pana la 25 la suta si un alt spor, pentru pastrarea confidentialitatii, de 5 la suta.

Presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii primesc o indemnizatie de incadrare egala cu cea a presedintelui, respectiv vicepresedintelui ICCJ. Indemnizatia de incadrare a membrilor alesi ai CSM cu functie de procuror sau judecator este in cuantum similar celei a unui presedinte de sectie al ICCJ. Ei mai primesc si o indemnizatie de membri de 25 la suta din indemnizatia bruta lunara maxima a judecatorului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile primesc o indemnizatie de membru egala cu 50 la suta din indemnizatia bruta lunara maxima a unui judecator ICCJ.

Potrivit Legii salarizarii, presedintele ICCJ si presedintele CCR au acelasi coeficient al salarizarii cu presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor si cu primul-ministru, adica 11.

Judecatorii de la ICCJ si de la CCR au un coeficient de 10,5. Astfel, presedintele ICCJ si cel al CCR vor avea 15.950 lei brut pe luna, iat judecatorii CCR si cei ai ICCJ vor primi 15.225 lei brut pe luna.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: