Discursul integral al Regelui Charles al III-lea in momentul proclamarii: „Vreau sa aduc pace, armonie si prosperitate pentru oamenii care traiesc in aceste insule, in tarile din Commonwealth si in teritoriile din lumea intreaga”

externe

Noul rege britanic, Charles al III-lea, a sustinut sambata un discurs in cadrul unei ceremonii istorice, in urma careia a fost proclamat in mod oficial suveran al Regatului Unit, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Prezentam mai jos textul declaratiei regelui Charles al III-lea:

„Doamnelor si domnilor, imi revine datoria plina de tristete sa va anunt moartea mult iubitei mele mame, Regina. Stiu cat de multa compasiune aveti pentru mine atat voi cat si intregul popor – si cred ca pot sa cred ca si intreaga lume – in urma acestei pierderi ireparabile pe care am suferit-o cu totii. Pentru mine este o mare consolare sa stiu ca aceasta compasiune exprimata de atat de multi oameni fata de sora mea si de fratii mei si ca aceasta afectiune si sprijin coplesitor vor fi extinse catre intreaga noastra familie dupa aceasta pierdere”, a declarat noul suveran britanic in debutul discursului sau.

„Pentru intreaga noastra familie, precum si pentru acest regat si pentru familia extinsa de natiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toata viata si de serviciu public altruist. Domnia mamei mele a fost fara precedent ca durata, dedicare si devotament. Chiar si acum cand suntem in doliu, ii multumim pentru aceasta viata de credinta. Sunt profund constient de aceasta importanta mostenire si de indatoririle si responsabilitatile serioase care, de acum, imi revin mie”, a adaugat regele Charles al III-lea.

„Asumandu-mi aceste responsabilitati, ma voi stradui sa urmez acest exemplu care ma inspira pentru a sustine guvernul constitutional si sa aduc pace, armonie si prosperitate pentru oamenii care traiesc in aceste insule, in tarile din Commonwealth si in teritoriile din lumea intreaga. In acest scop, stiu ca voi fi sustinut prin afectiunea si loialitatea oamenilor al caror suveran am fost numit si ca in exercitarea acestor indatoriri voi fi sfatuit de consiliul parlamentarilor alesi de ei. In tot acest proces, sunt profund incurajat si de sprijinul constant pe care mi-l ofera iubita mea sotie”, a mai spus noul suveran britanic.

„Profit de aceasta ocazie pentru a confirma dorinta si intentia mea de a continua traditia de incredintare a veniturilor ereditare, inclusiv a Crown Estate, catre Guvern in beneficiul nostru al tuturor, in schimbul Sovereign Grant, fondul care asigura realizarea indatoririlor mele oficiale in calitate de sef al statului si al natiunii. In indeplinirea sarcinii grele care mi-a fost incredintata, careia ii voi dedica tot restul vietii mele, ma rog pentru a cere calauzire si ajutor din partea Dumnezeului Atotputernic”, a declarat regele Charles al III-lea in finalul discursului sau de sambata.

Mai mult despre:

Comentarii: