Discursul liderului UDMR prin care Romania este aproape umilita prin faptul ca „nu are un proiect viabil”: „Dar oare tara in care traim, Romania, stie spre ce directie sa se indrepte?”

news

Discursul liderului UDMR prin care anunta ca Romania nu are un proiect valabil, iar elita politica romaneasca nu poate dace nici macar o autostrada.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, in mesajul transmis cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ca Romania ”nu are o viziune, nu are un proiect viabil”, ultimul scop comun fiind aderarea la Uniunea Europeana. ”Elita politica romaneasca nu poate sa se puna de acord nici macar asupra unei linii de autostrada”, a spus Kelemen Hunor, adaugand ca politica romaneasca este cunoscuta ”pentru lupta acerba impotriva celuilalt”, anunta News.ro.

”Dar oare tara in care traim, Romania, stie spre ce directie sa se indrepte? Deoarece aceasta tara nu are o viziune, nu are un proiect viabil. Aderarea la UE a fost ultimul scop comun. Si asta a fost acum zece ani. Spre ce ne indreptam? Ce vrem? Care sunt obiectivele noastre? Elita politica romaneasca nu poate sa se puna de acord nici macar asupra unei linii de autostrada, dar nici asupra directiei in care ar trebui indreptate educatia si sanatatea. Politica romaneasca este cunoscuta, astazi, pentru lupta acerba impotriva celuilalt, desi ar trebui sa se concentreze pe constructie si dezvoltare”, a spus Kelemen Hunor in mesajul transmis la Satu Mare, cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretudindeni.

Acesta a afirmat ca in acest an societatea romaneasca si societatea maghiara din Transilvania ar trebui sa aiba ”un dialog despre un acord in privinta viitorului”.

”Astazi, adevaratul act revolutionar din aceasta tara ar fi daca am putea reda speranta, credinta intr-un viitor viabil. (…) Chiar daca nu vom putea impartasi niciodata trecutul, ar trebui sa planificam impreuna viitorul nostru comun. Si cu asta am ajuns si la cea de-a doua conditie: sa definim un proiect mare, comun, un obiectiv major comun pentru care putem mobiliza toate fortele”, a mai spus Kelemen Hunor.

El a adaugat ca ”fara incredere reciproca nu exista succes”, iar la zece ani de la aderarea in UE, in Romania sunt incaa multe lucruri de facut pentru a avea egalitate.

”Da, trebuie sa vorbim despre egalitate, ca despre o conditie a libertatii. Ca minoritari, suntem in primul rand preocupati de egalitatea in drepturi, dar, din nefericire, trebuie sa constatam ca si la zece ani dupa aderarea la UE, raman multe de facut pentru a elimina inechitatile economice si sociale”, a mai spus presedintele UDMR.

Potrivit acestuia, raportul Consiliului European care analizeaza aplicarea prevederilor acordului cadru pentru protectia minoritatilor a stabilit ca Romania nu doar ca nu este un stat model in garantarea drepturilor nationale si lingvistice ale minoritatilor, ci este mai degraba un exemplu de regres in acest domeniu.

”Astazi, ar fi si un act revolutionar si daca institutiile implicate nu ar prezenta intr-o lumina ireala acest subiect, ci ar incepe sa aplice corectiile necesare, asa cum propune si raportul nostru paralel. In schimb, ei continua sa deformeze realitatea, sustinand ca au creat un stat model, exemplar, in timp ce prefectul de Covasna pedepseste primarii care decoreaza localitatile in culorile steagului maghiar cu ocazia sarbatorii noastre nationale. Cer pe aceasta cale Guvernului, premierului si ministrului de Interne sa opreasca actiunile prefectilor din Covasna si Harghita, pentru a pune capat acestei anomalii iresponsabile si stresante”, a mai spus liderul maghiar.

Acesta a vorbit despre 15 martie ca fiind ”o sarbatoare pentru fiecare om care este adeptul libertatii, a maghiarilor si romanilor deopotriva”.

”Trebuie sa ajungem la un acord cu majoritatea romaneasca, asupra faptului ca 15 martie este sarbatoarea noastra a tuturor, la fel cum si libertatea este a tuturor si nu poate fi divizata. Si, cel mai important, sa convenim asupra faptului ca, desi denumirea tarii este Romania, aceasta este o tara care apartine mai multor nationalitati. Pe langa majoritatea romaneasca, este si tara maghiarilor, germanilor, romilor si lista ar putea continua”, a mai spus Kelemen Hunor.

In plus, Kelemen Hunor a accentuat faptul ca este nevoie de schimbari revolutionare si in Europa si a cerut reglementarea drepturilor minoritatilor la nivel european.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: