Discursul Maiei la ONU, prezentat de CNN: „Sunt mandra de poporul meu. Cu totii vrem pace”

externe

CNN a prezentat, miercuri, pe larg discursul pe care Maia Sandu l-a sustinut la Adunarea Generala a ONU.

Maia Sandu, presedinta Republicii Moldova, s-a adresat direct familiilor din tara sa, multumindu-le ca „si-au deschis casele si inimile” pentru milioanele de refugiati din Ucraina.

In declaratiile facute miercuri la Adunarea Generala a Natiunilor Unite de la New York, Sandu a spus ca reprezinta o tara care doreste pace. Ea a subliniat ca poporul moldovean vorbeste o gama diversa de limbi – inclusiv ucraineana si rusa – dar „indiferent de etnia noastra” sau de preferintele politice, „cu totii vrem pace”.

Sandu a adus un omagiu tuturor familiilor moldovenesti care au dat dovada de „o solidaritate fara precedent cu refugiatii, deschizandu-si casele si inimile pentru cei aflati in nevoie” in timpul razboiului.

„Sunt mandra de poporul meu”, a spus ea, citata de CNN.

Moldova, care, potrivit lui Sandu, are o populatie de aproximativ 3 milioane de oameni, a adapostit mai mult de jumatate de milion de refugiati care au fugit din calea razboiului. La apogeu, populatia Moldovei a crescut cu 4% pe masura ce ucrainenii au trecut granita, a declarat presedintele moldovean. Sandu a spus ca aproximativ 800.000 de refugiati au ales sa ramana in tara.

„Este datoria noastra morala, in calitate de comunitate internationala, sa continuam sa sprijinim Ucraina”, a declarat presedintele.

Discursul lui Sandu vine in contextul in care Moldovei i s-a acordat in iunie statutul de candidat la Uniunea Europeana. Ea a mai spus ca este recunoscatoare pentru sprijinul din partea statelor membre si pentru „recunoasterea si votul de incredere in dragostea noastra pentru libertate” si democratie.

„Prin solicitarea de aderare la Uniunea Europeana, dorim ca lumea sa stie ca alegem democratia in locul autocratiei, libertatea in locul opresiunii, pacea in locul razboiului si prosperitatea in locul saraciei”, a spus Sandu.

Mai mult despre:

Comentarii: