externe

Discutiile pentru formarea guvernului olandez, in haos, dupa ce negociatorul numit de Wilders a demisionat

Discutiile deja dificile pentru formarea unei coalitii guvernamentale in Olanda, dupa victoria socanta a lui Geert Wilders in alegeri, au fost aruncate in haos luni, deoarece omul insarcinat cu supravegherea lor a demisionat, relateaza France 24.

Liderii din Europa si din intreaga lume urmaresc indeaproape pentru a vedea daca Wilders si Partidul Libertatii PVV pot forma un guvern cu parteneri care se feresc de opiniile sale puternice anti-islam, anti-imigranti si anti-UE.

Negociatorul desemnat de Wilders pentru a face legatura intre liderii partidelor in vederea incheierii unui acord a demisionat dupa ce in presa au aparut relatari privind presupuse fraude la o companie, in trecut.

„Nelinistea” din jurul relatarilor din presa si timpul necesar pentru a raspunde in mod corespunzator „nu se potrivesc bine cu munca mea de negociator”, a declarat Gom van Strien, un senator PVV.

„Prin urmare, i-am spus lui Geert Wilders si presedintei parlamentului ca am demisionat din functia de negociator cu efect imediat”, a declarat van Strien.

Van Strien ar fi trebuit sa inceapa sarcina oficiala de formare a unei coalitii in cursul zilei de luni, intalnindu-se cu principalii lideri de partid, incepand cu Wilders insusi.

Intalnirile au fost ulterior anulate.

Cotidianul NRC a relatat duminica ca un fost angajator al lui van Strien, Utrecht Holdings, a depus o plangere la politie cu privire la o frauda care ar fi fost comisa de senator si de alti colegi.

Van Strien a denuntat acuzatiile ca fiind „nefondate”.

Scandalul este un esec imediat pentru Wilders, care a uimit Olanda si restul lumii castigand confortabil alegerile de miercuri, cu 37 de locuri in camera cu 150 de locuri.

Wilders a scris pe X, fostul Twitter, in weekend: „Astazi, maine sau poimaine, PVV va ajuta la guvernarea Olandei, iar eu voi fi prim-ministru al acestei tari frumoase”.

El si-a reiterat dorinta de a fi „pozitiv si rezonabil” si de a-si modera opiniile mai extreme.

Manifestul PVV cere interzicerea moscheilor si a Coranului, plus un referendum privind iesirea din Uniunea Europeana.

Dar a lansat si un avertisment ca victoria sa electorala surprinzatoare nu poate fi ignorata: „Unii politicieni inca nu inteleg acest lucru. Cutia cu trucuri politice se deschide din nou”, a mai spus Wilders.

In conditiile in care unii au avertizat ca ar putea fi posibile alte alegeri daca Wilders nu poate forma o coalitie, el a spus ca PVV va fi mai puternic doar daca „mandatul democratic a milioane de oameni” va fi ignorat.

„Duhul a iesit din sticla si nu poate fi pus la loc”, a spus el.

Coalitia preferata de el este cu partidul fermierilor BBB (sapte locuri), cu partidul pro-reforma NSC al lui Pieter Omtzigt (20 de locuri) si cu partidul aflat in prezent la putere, partidul de centru-dreapta VVD (24 de locuri).

Liderul VVD, Dilan Yesilgoz, a exclus deja posibilitatea de a face parte dintr-un cabinet al lui Wilders, dar a precizat ca ar fi dispusa sa „sprijine o coalitie de centru-dreapta”.

Wilders a declarat ca discutiile ar putea fi finalizate in trei saptamani daca toata lumea ar fi dispusa sa faca compromisuri, dar demisia socanta a negociatorului va impinge probabil calendarul si mai departe.

Cei mai multi analisti nu se asteapta ca un guvern sa fie format prea curand. Reunirea actualului guvern Rutte a durat 271 de zile.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

6 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

11 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

11 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago