Disensiuni intre Dragnea si Tariceanu pe legile justitiei. Ce ii roade cel mai tare: cine ii va numi pe sefii DNA si Parchetului General

politica

Pachetul de legi pe Justitie se afla pe agenda sedintei coalitiei de guvernare care va avea loc miercuri,  a anuntat, marti, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, liderul PSD.

„Premierul a spus ieri ca ii va cere ministrului Justitiei sa-i spuna care va fi perioada obligatorie care ar trebui sa treaca prin procedura guvernamentala, sa vedem daca mai avem sanse sau nu sa le trecem in aceasta sesiune parlamentara, pentru ca decizia noastra politica a fost sa le adoptam in aceasta sesiune parlamentara. Parerea mea este — si e o parere unanima — sa fie prin initiativa parlamentara, domnul ministru Toader ce are pana la ora asta maine poate sa mearga sa le puna la dispozitia comisiei si cred ca va participa la toate sedintele comisiei, pentru ca a fost initiativa dumnealui”, a adaugat Dragnea.

Referitor la cele doua articole considerate ca fiind controversate privind numirea procurorilor sefi, liderul PSD a anuntat ca le va sugera colegilor din Comisia parlamentara speciala privind legile Justitiei — avand in vedere ca vor face raportul care va veni in plen — ca acea prevedere sa fie lasata deoparte.

„Si eventual sa se ceara avizul comisiei de la Venetia punctual pe acea prevedere, pe procedura. Eu in continuare pana la ora asta sustin ca acea procedura sa ramana la cei trei actori: ministru, CSM si presedintele Romaniei. In ceea ce priveste Inspectia judiciara, cred cu tarie, mai ales dupa ultimele evenimente, ca aceasta institutie trebuie sa fie o institutie autonoma. Daca nu vor putea acum in comisia speciala sa gaseasca cea mai buna forma, poate se discuta de o lege speciala pe care sa o adoptam in urmatoarele luni de zile. Obiectivul este ca Inspectia judiciara sa fie o institutie autonoma. Premierul n-a spus niciodata ca nu-si asuma. (…) CSM-ul a spus ca practic noi nu putem sa facem nimic. Totusi, Parlamentul nu poate fi nici anulat, nici pus pe sertar”, a adaugat Dragnea.

Ulterior declaratiilor lui Dragnea, Calin Popescu Tariceanu a tinut sa isi precizeze si el pozitia, sustinand ca doreste in continuare sa il elimine pe presedintele tarii din procedura de numire a procurorilor sefi.

„Daca ar fi sa facem un sumar al principalelor subiecte in disputa: punctul unu — cine va face in viitor numirea procurorilor — eu am sustinut ca numirea procurorilor trebuie sa fie depolitizata, de aceea am propus ca CSM sa fie cel care sa faca numirile, evitand factorul politic, care este in prezent presedintele. Al doilea element important este locul in care va fi situata institutional si organizational Inspectia Judiciara. Am vazut ceea ce s-a intamplat in ultima perioada si cred ca toate scandalurile din CSM si de la Inspectia Judiciara imi intaresc si mie convingerea ca Inspectia Judiciara trebuie luata in mod obligatoriu de la CSM, pentru ca CSM nu poate sa fie in acelasi timp si arbitru si jucator si va trebui sa gasim o solutie corecta, care sa ii dea Inspectiei Judiciare independenta de care are absoluta nevoie”, a sustinut Tariceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: