Disensiuni majore in UE. Patru state se opun proiectului Macron-Merkel privind reconstructia UE dupa pandemie

externe

Austria, Suedia, Danemarca si Olanda au prezentat o contrapropunere la initiativa franco-germana pentru un plan de reconstructie pentru Uniunea Europeana dupa pandemia de coronavirus, relateaza sambata dpa, citata de Agerpres.

Cele patru tari conservatoare din punct de vedere fiscal sunt in favoarea unui fond de urgenta unic pentru consolidarea economiei UE. Este deosebit de important ca statele sa limiteze acest ajutor de urgenta la doi ani, potrivit unui comunicat difuzat sambata de cancelaria austriaca.

In contrapropunere, anuntata deja de mai multe ori, cele patru state clarifica de asemenea ca nu vor fi de acord cu mutualizarea datoriilor si cresterea bugetului UE.

Proiectul de propunere a fost vazut de dpa sambata.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron au prezentat recent un concept de 500 miliarde de euro (545 miliarde de dolari) pentru un plan de recuperare dupa pandemia de coronavirus.

Conceptul este ca banii ar trebui stransi de catre Comisia Europeana ca imprumuturi pe piata de capital si distribuiti sub forma de subventii prin bugetul UE.

Cel mai greu lovite state precum Italia sau Spania, dar si sectoarele de afaceri afectate, ar putea primi subventii. Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, toate cele 27 de tari din UE ar trebui sa fie de acord.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a criticat dur acest concept in numeroase interviuri si aparitii in ultimele zile.

„In mod clar, spunem da ajutorului de urgenta pentru coronavirus, dar ceea ce respingem este o uniune a datoriilor prin usa din spate”, a declarat el intr-o interventie vineri ca oaspete la conferinta online a conservatorilor bavarezi din sudul Germaniei, Uniunea Crestin-Sociala (CSU).

Mai mult despre: ,

Comentarii: