Disparitia Mariei Kolesnikova. Germania si Marea Britanie, mesaje dure adresate dictatorului Lukasenko

externe

Germania si Marea Britanie cer presedintelui belarus Alexandr Lukasenko sa clarifice ce s-a intamplat cu lidera protestatarilor Maria Kolesnikova, in urma informatiilor ca politiciana din opozitie a fost retinuta de barbati mascati neidentificati in dimineata zilei de luni, transmite Reuters. Ulterior, autoritatile de la Minsk au sustinut ca opozanta a trecut granita in Ucraina.  Politia din Belarus a transmis ca nu a retinut-o pe Maria Kolesnikova, potrivit agentiei de stiri Interfax.

Kolesnikova, membra a consiliului de coordonare al opozitiei, este una dintre politicienele din Belarus care si-au unit fortele inainte de alegerile din 9 august pentru a incerca sa se opuna presedintelui Lukasenko.

”Suntem foarte ingrijorati in legatura cu doamna Kolesnikova. Cerem claritate cu privire la locul unde se afla si eliberarea tuturor detinutilor politici din Belarus „, a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas in comentariile publicate pe Twitter de Ministerul de Externe.

Germania, care detine in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, lucreaza ”cu viteza maxima” la un pachet de sanctiuni ale UE impotriva liderilor din Belarus, a adaugat Maas.

Marea Britanie a cerut la randul ei guvernului belarus sa faca o prioritate din eliberarea Mariei Kolesnikova.

”Suntem foarte ingrijorati de siguranta Mariei Kolesnikova. Regimul Lukasenko trebuie sa faca o prioritate din revenirea in siguranta a acesteia. Regimul trebuie sa inceteze sa mai brutalizeze protestatarii, sa elibereze prizonierii politici si sa inceapa un dialog cu protestatarii”, a declarat ministrul de Externe britanic, Dominic Raab.

Trei diplomati ai UE au declarat luni ca UE intentioneaza sa impuna sanctiuni economice pentru 31 de inalti oficiali din Belarus, inclusiv impotriva ministrului de Interne, pana la jumatatea lunii septembrie, ca raspuns la alegerile despre care Occidentul spune ca au fost trucate.

UE isi propune sa pedepseasca represiunea declansata de guvernul belarus si sa sprijine apelurile pentru organizarea unor noi alegeri.

Maas a declarat ca arestarile continue si violenta impotriva membrilor opozitiei si a manifestantilor sunt inacceptabile.

„Oricine vede imaginile demonstratiilor pasnice de la Minsk nu poate inchide ochii asupra faptului ca oamenii cer o schimbare in politica si stilul de conducere”, a spus Maas.

Germania si alte tari europene i-au cerut in repetate randuri lui Lukasenko sa inceapa un dialog politic cu opozitia, dar aceasta cerere a fost ignorata, a spus Maas.

”Daca domnul Lukasenko nu isi schimba cursul, noi, cei din UE, vom reactiona”, a adaugat Maas.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: