Disperare in coalitie. Ministrul Justitiei ofera interpretari aiuritoare privind atitudinea SUA pentru a scapa basma curata

politica

Departamentul de Stat al SUA se exprima cat si cum i se permite, este reactia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, la criticile Departamentului de stat al SUA, care a cerut respingerea propunerilor legislative ce afecteaza statul de drept si lupta anticoruptie. El a sustinut ca, in „lectura” sa, comunicatul Departamentului de Stat face referire exclusiv la proiectul de lege aflat in dezbaterea Comisiei parlamentare speciale si asumat ca initiativa parlamentara, iar Parlamentul nu poate fi impiedicat sa legifereze.

„Departamentul de stat se exprima cum si cat i se permite”, a declarat Tudorel Toader, marti, la Ministerul Justitiei.

Ministrul Justitiei a spus ca a sesizat in comunicatul Departamentului de stat doua „directii de exprimare”.

El sustine ca in prima parte a documentului se exprima ingrijorarea cu privire la legislatia care ar putea submina lupta impotriva coruptiei, astfel ca referirea este la intreaga legislatie, la tot pachetul prin care se vrea modificarea legilor justitiei, pachet care se afla in procedura parlamentara.

„Parlamentul, sigur, nu poate fi impiedicat sa legifereze, pentru ca asta este misiunea si competenta exclusiva pe care o are”, a afirmat Tudorel Toader.

„A doua ipoteza, de data aceasta in lectura mea, nu se mai refera la tot pachetul de legi, ci se refera doar la anumite propuneri legislative de natura sa slabeasca statul de drept, sa puna in pericol lupta anticoruptie. In lectura pe care am dat-o eu, prima parte se refera la tot pachetul de legi, iar a doua parte la anumite propuneri pe care comisia speciala le are in considerare”, a afirmat Tudorel Toader.

El a subliniat ca acest pachet legislativ este initiat si avansat de Ministerul Justitiei, asa cum se mentioneaza si in comunicatul Departamentului de stat, dar ca proiectul a fost preluat prin initiativa parlamentara de catre 11 parlamentari.

„Despre ce vorbeste comunicatul? Despre proiectul de lege care se afla in comisia speciala, care apare ca initiativa parlamentara, care se afla in dezbatere la comisie”, a adaugat ministrul Justitiei, citat de news.ro.

Departamentul de Stat al SUA isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Parlamentul Romaniei ia in calcul o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea afecta independenta sistemului judiciar si cere Parlamentului sa respinga propunerile care slabesc statul de drept.

„Statele Unite remarca cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei discuta o legislatie care ar putea submina lupta anticoruptie si ar putea slabi independenta sistemului judiciar din Romania”, se arata intr-o declaratie de presa intitulata „Romania – propuneri care afecteaza independenta sistemului judiciar”, apartinand lui Heather Nauert, purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Declaratia consemneaza ca „legislatia, care a fost propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresele pe care Romania le-a facut in ultimii ani pentru a construi institutii judiciare puternice, protejate de interferenta politica”.

„Cerem Parlamentului Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei”, se arata in finalul declaratiei.

Si ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, ca urmareste cu foarte mare atentie dezbaterile din Parlament privind legile justitiei, avand „ingrijorari foarte serioase privind propunerile initiale ale ministrului Justitiei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: