Disperatul Lukasenko este gata sa treaca la masacru. Politia are voie sa foloseasca munitie de razboi pe strazi

externe

Politia din Belarus a primit aprobarea sa foloseasca munitie de razboi pe strazi daca va fi necesar, a anuntat luni ministrul de interne de la Minsk, afirmand ca masura a fost luata datorita „radicalizarii” protestelor, relateaza Reuters.

Anuntul vine dupa ce politia din Belarus a folosit duminica tunuri de apa si grenade asurzitoare pentru a dispersa manifestantii adunati la Minsk pentru a protesta fata de realegerea controversata a presedintelui Alexandr Lukashenko, fortele de ordine efectuand de asemenea numeroase arestari.

Belarusul, o fosta republica sovietica cu o populatie de 9,5 milioane, se confrunta cu proteste masive de la alegerile prezidentiale de pe 9 august despre care opozitia spune ca au fost fraudate de catre Alexandr Lukasenko.

De la alegeri, zeci de mii de oameni s-au adunat in fiecare duminica pe strazile din Minsk pentru a cere demisia sa si a cere tragerea la raspundere a celor vinovati de reprimarea violenta primelor proteste post-electorale, care au lasat cel putin trei morti, zeci de raniti.

Peste 13.000 de persoane au fost retinute de la inceputul protestelor, insa unele au fost eliberate pana acum, potrivit Reuters. Candidatul Opozitiei, Svetlana Tihanovskaia, a spus ca este adevarata castigatoare a scrutinului si a cerut alegeri libere. Ulterior, ea a plecat din tara.

Uniunea Europeana si SUA au refuzat sa recunoasca rezultatul oficial al scrutinului prezidential.

Mai mult despre:

Comentarii: