Incidente in Marea Baltica. Distrugatorul USS Donald, vizat de doua avioane de lupta Su-24 ale Rusiei

externe

Doua avioane de vanatoare ruse s-au apropiat in mod agresiv de distrugatorul american USS Donald Cook, in Marea Baltica, acuza oficiali din cadrul Departamentului Apararii din Statele Unite.

Evocand mai multe incidente survenite luni si marti, un reprezentant al Pentagonului a descris survolarea de catre avioane Su-24 la mai putin de 900 de metri distanta de nava americana.

”Este mai agresiv decat tot ceea ce am vazut de ceva timp”, a afirmat responsabilul american.

Manevrele au inceput luni in conditiile in care distrugatorul american se afla la circa 70 de mile nautice (circa 130 de kilometri) de enclava Kaliningrad, teritoriul cel mai vestic al Rusiei, situat intre Marea Baltica, Polonia si Lituania.

Doua avioane rusesti Su-24 au survolat de 20 de ori nava USS Donald Cook la mai putin de 900 de metri distanta si la o altitudine de circa 30 de metri, conform oficialului american citat.

Ulterior, marti, un elicopter rusesc de lupta antisubmarin Ka-27 a zburat de sapte ori in apropierea navei americane, facand fotografii.

La scurt timp, un avion Su-24 a sosit si a survolat nava ”atat de aproape incat a provocat un vartej in apa”. Avionul nu era inarmat.

Marinarii americani au incercat de mai multe ori sa contacteze aparatul rus pe frecvente internationale, dar nu au primit vreun raspuns.

”Potrivit comandantului distrugatorului, a fost un act periculos si deloc profesionist”, a adaugat responsabilul american.

Conform unui alt oficial american, citat de CNN, nava americana avea la bord si un elicopter polonez in cadrul unei misiuni de antrenament, ceea ce a dat nastere unor speculatii potrivit carora, prin actiunea lor, rusii au incercat sa ”trimita un mesaj Poloniei”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: