Djuvara: „Rusia este o tara pe cale de DISPARITIE”. Argumentele istoricului

news

Istoricul Neagu Djuvara considera ca Rusia este o tara pe cale de disparitie, la putere in prezent fiind Statele Unite ale Americii.

„Eu cred ca este o mare eroare sa ne fie teama de Rusia. Rusia este o tara pe cale disparitie. Sa va spun ceva, de la Vistula (rau de la marginea Poloniei – n.red.) si pana la Vladivostok (oras de la marginea de est a Rusiei, de la granita cu China si Coreea de Nord – n.red.), imensitatea ruseasca din Siberia este o intindere unde rusii-rusi, care conduc din punct de vedere intelectual si politic, sunt o mica minoritate, adica un sfert din populatia dintre Vistula si Vladivostok.

Sunt un fel de lifte pagane fara niciun fel de interes intelectual, pentru noi. Ei nu mai reprezinta niciun pericol, nici pentru Europa, nici pentru romani”, a spus Neagu Djuvara la B1 TV, citat de ziare.com.

Cat despre declaratiile sefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a sustinut ca UE trebuie sa mentina relatii practice cu Moscova si sa nu mai lase SUA sa dicteze, Neagu Djuvara are un raspuns transant.

„Iertati-ma, dar este un bou, cum poti sa spui asa ceva? Ba dimpotriva! Da, el spune, iertati-ma, lucruri inexacte. Fiind neunita, neavand o directiune sigura, atat timp cat nu exista o comanda unica, Europa nu reprezinta o adevarata putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru ca americanii pot veni oricand ca sa asigure ordinea”, a sustinut istoricul Neagu Djuvara.

Istoricul considera ca in prezent exista o singura putere si ca aceasta este reprezentata de Statele Unite al Americii.

„O singura putere este in momentul de fata, Statele Unite. Este o situatie pe care noi nu o constientizam, este similara cu epoca romana, americanii sunt stapanii lumii, peste tot”, a spus acesta.

Mai mult, din punctul sau de vedere, important este ca Romania sa fie aliata cu SUA si asa este linistita.

„Daca suntem aliati cu Statele Unite, suntem linistiti pe viata. Este un lucru pe care nu-l resimte suficient romanul de azi, si anume ca atotputerea americana pe glob ne asigura noua, care suntem in termeni buni cu ei, ne asigura o siguranta totala”, a punctat istoricul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: