Dmitri Medvedev ameninta ca Rusia ar putea anexa regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud

externe

Dmitri Medvedev, ucraineni, trimisi, Gulag, Kiev, oras rusesc

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat ca Moscova ar putea anexa regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia. „Ideea de a se alatura Rusiei este inca populara in Abhazia si Osetia de Sud”, a scris Medvedev, fost presedinte si premier al Rusiei, intr-un articol publicat astazi de ziarul Argumenty I Fakty.

„Este foarte posibil ca ea sa fie pusa in aplicare daca exista motive intemeiate pentru asta”, a spus Medvedev, care s-a impus ca una dintre cele mai virulente voci politice de la Moscova de cand fortele ruse au invadat Ucraina incepand cu februarie 2022.

Georgia a pierdut controlul asupra acestor regiuni dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Moscova a recunoscut independenta acestora in 2008, in urma incercarii Georgiei de a recastiga controlul asupra Osetiei de Sud prin forta, care a dus la un contraatac rusesc.

Desi relatiile Rusiei cu Georgia s-au imbunatatit de atunci, Medvedev a acuzat Occidentul ca a creat tensiuni in jurul tarii prin discutiile privind posibila admitere a acesteia in NATO.

Oficialii georgieni au declarat in repetate randuri ca sunt hotarati sa se alature aliantei militare conduse de SUA, care ar urma sa pastreze integritatea teritoriala a tarii.

Rusia a declarat anexarea a patru provincii ucrainene in septembrie anul trecut, Donetk, Luhansk, Herson si Zaporija, dar niciuna dintre anexari nu este recunoscuta la nivel international.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: