DMZ, zona care separa Coreea de Nord de Coreea de Sud, a devenit un paradis pentru fauna salbatica. Google a lansat in premiera imagini de aici

life

Zona demilitarizata (DMZ) aflata intre Coreea de Nord si Coreea de Sud este cea mai intens militarizata frontiera din lume. Fasia de teren lata de 4 kilometri si lunga de 250 de kilometri este ingradita, intesata de mine si este in mare parte nepopulata. Dar aceasta izolare a transformat zona intr-un refugiu pentru animalele salbatice. Google a lansat, saptamana aceasta, pentru prima data, imagini ale DMZ cu flora si fauna care populeaza acest tinut al nimanui, potrivit CNN.

Imaginile fac parte dintr-un proiect realizat in colaborare cu mai multe institutii coreene pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a armistitiului Razboiului Coreean, care a incheiat ostilitatile in 1953 si a cartografiat DMZ, desi din punct de vedere tehnic razboiul nu s-a incheiat niciodata, deoarece niciodata nu a fost semnat un tratat de pace.

Proiectul permite spectatorilor sa faca un „tur virtual” cu functia Google Street View, evidentiind relicve culturale si situri de patrimoniu din apropierea DMZ, cum ar fi cladirile distruse de razboi si buncarele de aparare.

Dar cele mai surprinzatoare imagini sunt ale celor peste 6.100 de specii care prospera in DMZ, de la reptile si pasari pana la plante. Din cele 267 de specii pe cale de disparitie din Coreea, 38% traiesc in DMZ, potrivit Google.

„Dupa razboiul din Coreea, DMZ a avut o interferenta umana minima timp de peste 70 de ani, iar natura deteriorata s-a recuperat de la sine. Ca urmare, a construit un nou ecosistem nevazut in jurul oraselor si a devenit un sanctuar pentru fauna salbatica”, se spune pe site.

Locuitorii DMZ sunt capre de munte pe cale de disparitie care traiesc in muntii stancosi; cerbul mosc cu colti lungi care traieste in paduri; vidre care inoata in raul care trece prin cele doua Corei; vulturii aurii pe cale de disparitie, care adesea isi petrec iernile in zonele de frontiera civile, unde locuitorii hranesc vanatorii infometati.

Multe dintre imagini au fost surprinse de camere instalate de Institutul National de Ecologie din Coreea de Sud. In 2019, aceste camere au fotografiat un urs negru asiatic tanar pentru prima data in 20 de ani, incantand cercetatorii preocupati de populatia de ursi pe cale de disparitie din cauza braconajului si distrugerii habitatului.

Seung-ho Lee, presedintele Forumului DMZ, un grup care militeaza pentru a proteja mostenirea ecologica si culturala a zonei, a declarat pentru CNN in 2019 ca DMZ a devenit si o oaza pentru pasarile migratoare din cauza inrautatirii conditiilor de ambele parti ale granitei. Exploatarea forestiera si inundatiile au deteriorat pamantul nord-coreean, in timp ce dezvoltarea urbana si poluarea au fragmentat habitatele din Coreea de Sud, a spus el.

„Numim regiunea un paradis accidental”, a spus el la acea vreme.

Multe voci atat din Coreea, cat si organizatii internationale de mediu au cerut conservarea DMZ de zeci de ani. Dar procesul nu este usor, deoarece necesita cooperare atat din partea Seulului, cat si a Phenianului.

Insa in ultimii ani s-au intregistrat cateva mici progrese. Fostul presedinte sud-coreean Moon Jae-in si liderul nord-coreean Kim Jong Un au fagaduit, in 2018, ca vor transforma DMZ intr-o „zona de pace”. In anul urmator, Coreea de Sud a deschis primul dintre cele trei „trasee pentru pace”care se intinde de-a lungul DMZ, pentru un numar limitat de vizitatori.

Cu toate acestea, relatiile s-au deteriorat de atunci, tensiunile crescand vertiginos in 2022, cand Coreea de Nord a lansat un numar record de rachete iar in Sud este un nou presedinte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: