DNA a clasat plangerea lui Ciolacu impotriva „colegului” Citu: „Fapta nu este prevazuta in legea penala”. PSD nu a contestat decizia

politica

DNA a clasat plangerea penala depusa de Marcel Ciolacu impotriva lui Florin Citu si a altor ministri in legatura cu alocarea banilor pentru primarii din fondul de rezerva al Guvernului. Ciolacu si Citu se pregatesc in aceste zile sa semenze un acord de coalitie guvernamentala.

„Plangerea a fost clasata pe motiv ca fapta nu este prevazura de legea penala, articolul 16, aliniatul 1 si 2”, se arata intr-un raspuns al DNA pentru Antena 3.

PSD nu a contestat aceasta solutie de clasare.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat vineri dimineata formarea coalitiei de guvernare dintre PSD si PNL. El l-a numit pe Florin Citu drept „colegul meu”.

„Atat eu cat si colegul meu, Florin Citu, vom fi sub un asediu al unor oameni care au alte prioritati, care vor incerca sa se ne demonstreze ca directia in care am plecat nu este cea corecta. Fiecare dintre noi stim ce am gresit, eu vreau sa va asigur de buna mea credinta si, dupa discutia de ieri, si de buna-credinta a domnului presedinte Florin Citu. Am depasit momentul in care am facut socotelile de sondaje, de pozitionari.

In acest moment de rascruce al Romaniei, nu avem alta solutie politica. Daca vom continua razboiul dintre cele doua partide mari ale Romaniei, la anul in martie vom vorbi de o noua criza politica, com vorbi categoric de alegeri anticipate.

Sa nu credeti ca cei care vor sa stapaneasca aceasta tara prin dezbinarea romanilor se vor opri aici. Imi asum acest proiect, sper sa reusim sa-l realizam”, a anuntat Ciolacu intr-un discurs in cadrul Topului National al Firmelor Private din Romania – 2021.

PSD a depus, in urma cu mai putin de o luna, o plangere penala la DNA pe numele ministrilor pe care-i considera implicati in alocarea banilor din Fondul de rezerva catre primarii. Sunt vizati premierul interimar Florin Citu, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, dar si ministrii interimari Cseke Attila si Dan Vilceanu.

Intrebat la ce parchet a depus plangerea, Ciolacu a refuzat sa pronunte „DNA”, afirmand doar ca va pune documentul la dispozitia jurnalistilor.

Intrebat iar daca plangerea a fost depusa la DNA sau la Parchetul General, el spus: „Toti primarii din tara ai PSD vor face plangere in contencios”.

Citeste si: Ciolacu aplica metoda Dragnea. Procurorul DNA care il ancheteaza pe seful PSD este atacat violent in presa de partid: „Este fratele fostului ministru al Justitiei Raluca Pruna, este lipsit de orice experienta”

„Hai sa lamurim cu rectificarea bugetara (…) este pe lege, nu a facut-o Citu dupa capul lui, cum am patit acum. Acolo e o lege si este o schema de calcul, deci nu poti sa invoci rectificarea, e un drept legal, banii ii primesti in functie de anumiti parametri. Cum a impartit banii – il anunt pe domnul Citu ca am depus plangerea penala, fiindca in fundamentarea Ministerului Dezvoltarii scrie pentru ce trebuie dati acesti bani, scrie municipiul Motru, ce situatie are municipiul Motru, cat de greu ii e municipiului Motru, de aceea trebuie o hotarare de Guvern pentru impartirea acestor bani. Vreau sa va spun ca municipiul Motru, cu toate ca e in fundamentare, ca un exemplu de localitate care trebuie salvata, ca si comunitate, a primit zero lei. (…) A fost depusa plangerea penala”, a declarat Marcel Ciolacu.

PSD a solicitat efectuarea de cercetari sub aspectul savasirii, in principal, a infractiunilor de ”constituire a unui grup infractional organizat” si ”abuz in serviciu”.

Pesedistii fac referire la faptul ca ”rigorile la care trebuie supusa o guvernare care si-a pierdut votul de incredere al Parlamentului sunt mult mai exigente, astfel incat semnificatia actelor materiale si juridice realizate dupa acest moment este una mult mai complexa”.

”In fapt, prin aceasta hotarare, faptuitorii au dispus alocarea pur arbitrara a peste 1.010.966 mii lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetiuil de stat pe anul 2021, unor unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru plata unor cheltuieli curente si de capital. Alocarea de fonduri a fost realizata insa in mod arbitrar, discretionar. Criteriul avut in vedere a fost unul ilicit, si anume apartenenta la o anumita entitate politica, nicidecum interesul public sau necesitatile financiare reale determinate de factori obiectivi, ci doar interesul unui grup restrans de persoane”, se arata in document.

”In aceste conditii, se constata faptul ca principiul de baza al egalitatii cetatenilor, indicat de prevederile art. 4 alin. (2) din Constitutie, a fost grav incalcat”, mai arata PSD.

”Circumstantele, imprejurarile, modalitatea concreta de emitere a acestei Hotarari de Guvern, act administrativ individual adoptat de puterea executiva, precum si urmarile produse sunt de natura a evidentia incidenta ilicitului penal si de a demonstra savarsirea infractiunilor sesizate de persoanele cu privire la care solicitam efectuarea de cercetari”, mai arata PSD.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: