DNA cere aprobare pentru ARESTAREA a doi deputati

politica

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, cere sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, urmariti penal in dosarul despagubirilor ANRP catre omul de afaceri Mihai Rotaru.

In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, sefa DNA l-a sesizat pe procurorul general al Romaniei pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a lui Catalin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, acesta fiind trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza, si a lui Ioan Oltean, pentru trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, in 17 iunie 2010, Catalin Teodorescu, impreuna cu alti inculpati care au facut parte din aceeasi comisie (Crinuta Dumitrean — presedinte, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru) prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, a aprobat raportul prin care un teren in suprafata de aproape 62.000 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, suma acordata drept despagubire cesionarului Mihai Rotaru.

Procurorii sustin ca terenul a fost supraevaluat cu aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat si avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru.

„Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011. Mihai Rotaru, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta”, au constatat anchetatorii.

DNA precizeaza ca din probele administrate a rezultat ca deputatul Ioan Oltean, care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP, Crinuta Dumitrean, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea lui Rotaru.

„In schimb, cesionarul Rotaru i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii”, au retinut procurorii.

Cererilor transmise le-au fost atasate referatele intocmite de procurorii DNA care efectueaza cercetari in cauza, impreuna cu dosarul, in copie certificata.

In acest dosar au fost retinute sase persoane — omul de afaceri Mihai Rotaru, fosta sefa ANRP Crinuta Dumitrean, membrii Comisiei Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru, si un evaluator.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: