news

DNA cere arestarea sefului de la vama Sculeni si a inca doi vamesi: „Pentru 700 euro inchideau ochii”. Alti 24 de vamesi sunt urmariti penal

DNA a anuntat miercuri seara ca a dispus retinerea a trei politisti de frontiera de la Sculeni pentru luare de mitta.

„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 1046/VIII/3 din 22 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 22 noiembrie 2023, a inculpatilor:

MANCAS CRISTIAN, subcomisar de politie, sef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judetul Iasi, pentru comiterea a 9 infractiuni de luare de mita,

BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU, agent de politie in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judetul Iasi, pentru comiterea infractiunilor de:
– luare de mita (sase fapte),
– dare de mita,
– complicitate la luare de mita,

BACIU IULIAN-TEOFIL, agent de politie in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judetul Iasi, pentru comiterea infractiunilor de:
– luare de mita si
– dare de mita,

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpatii Mancas Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru si Baciu Iulian-Teofil, in calitatile mentionate mai sus, in mod repetat, ar fi pretins si primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (pana la 700 euro), necuantificate pana in prezent, de la persoane care efectuau activitati de transport de marfuri dinspre Republica Moldova in tari ale Uniunii Europene.

In schimbul banilor primiti cu titlu de mita, cei trei politisti de frontiera si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in sensul ca ar fi favorizat trecerea coletelor respective fara a dispune masurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul peste granita a anumitor cantitati de marfuri/produse accizabile.

In acelasi context, inculpatul Mancas Cristian, in calitate de sef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins si primit de la o parte dintre subordonatii sai sume de bani necuantificate pana in prezent, pentru a „inchide ochii” la „mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mita de catre politistii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, mentionat mai sus.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza se mai efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte 24 de persoane (agenti ai politiei de frontiera, vamesi si persoane fizice)”, se arata in comunicatul DNA.

Mai multe persoane au fost aduse, miercuri, la audieri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi, intr-un dosar privind fapte de coruptie la Vama Sculeni.

„Ancheta in sine vizeaza o serie de prezumtive infractiuni de coruptie despre care se presupune ca s-au desfasurat la Vama Sculeni. Din ce am vazut, in mare, ar fi vorba de infractiuni de luare de mita sau de abuz in serviciu. Mai multe date nu avem pentru ca din punct de vedere procedural nu avem acces la dosar. Urmeaza sa se desfasoare, intr-o procedura nepublica, restul actelor de urmarire penala ce vor urma. (…) Urmeaza sa vedem exact despre ce este vorba in dosar, realitatea tuturor acuzatiilor. Nu stiu sa zic ce sume de bani s-au vehiculat cu titlul de mita, pentru ca daca vorbim de mai multe infractiuni, in unele dintre ele nu intra un circuit al banilor”, a explicat Ovidiu Bulgariu, avocatul a doi dintre politistii de frontiera adusi la audieri la DNA Iasi.

Procurorii din cadrul DNA Iasi au efectuat miercuri perchezitii in 7 locatii din judetul Iasi, una dintre ele fiind Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii anticoruptie acuza mai multi politisti si vamesi de la Vama Sculeni ca luau mita de la soferi pentru a nu controla masini de marfa care aduceau colete din Republica Moldova.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise de catre functionari publici in legatura exercitarea atributiilor de serviciu, in cursul anului 2023. In cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii in 7 locatii situate pe raza judetului Iasi, din care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi”, a transmis DNA intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

O oră ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

5 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

3 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

3 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

3 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

3 ore ago