DNA desfiinteaza noi fake news emise de propaganda PSD: „Astfel de informatii au rolul de a minimiza importanta activitatii procurorilor”

news

Directia Nationala Anticoruptie sustine ca informatiile aparute in spatiul public care acrediteaza ideea ca finalizarea unui dosar costa pana la aproximativ 880.000 de lei sunt false si arata ca 80% din bugetul institutiei reprezinta cheltuieli cu personalul.

„Cu referire la informatiile false vehiculate in spatiul public care acrediteaza ideea unor costuri uriase pentru solutionarea, in perioada 2015-2018, a dosarelor aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, Biroul de Informare si Relatii Publice face urmatoarele precizari. Pe site-ul nostru www.pna.ro, la sectiunea „Resurse financiare si achizitii publice”, opinia publica are posibilitatea de a consulta bugetele alocate Directiei Nationale Anticoruptie in perioada 2005-2018. Asa cum rezulta de pe site-ul institutiei, din bugetul alocat anual pentru DNA, peste 80% reprezinta cheltuieli cu personalul (peste 700 persoane), diferenta fiind utilizata pentru cheltuieli cu activitatea de urmarire penala, cheltuieli de intretinere si functionare, dotari, cofinantari fonduri europene. Deci, in niciun caz cheltuielile cu finalizarea unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie nu ajung la sumele prezentate in spatiul public (ex. 884.823 lei/rechizitoriu), indiferent daca este vorba despre trimiterea rechizitoriului la instanta de judecata sau orice alta solutie (clasare, renuntare la urmarirea penala)”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, prezentarea in spatiul public a unor astfel de informatii nu are rolul decat de a minimiza importanta activitatii procurorilor anticoruptie si complexitatea cauzelor penale aflate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie.

„Astfel, numai in anul 2018, prejudiciul total retinut in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie este de peste 412,7 milioane euro, iar valoarea masurilor asiguratorii de peste 400 milioane euro, dispuse de procurori pentru repararea pagubei, reprezinta peste 85% din cuantumul total al valorii masurilor asiguratorii dispuse la nivelul Ministerului Public. La o privire mai atenta, se poate observa cu usurinta ca valoarea bunurilor sechestrate depaseste de peste 10 ori bugetul alocat DNA (176.085.000 lei)”, transmite DNA.

DNA precizeaza ca, anual, a sechestrat bani si bunuri si a dispus luarea masurii confiscarii in vederea acoperirii prejudiciilor intr-un cuantum mai mare decat cuantumul total al sumelor sechestrate de toate unitatile de parchet din Romania.

„In concluzie, trebuie precizat ca procurorul nu urmareste in mod discriminatoriu trimiterea in judecata a unei persoane, rolul deosebit pe care acesta il are in aflarea adevarului si asigurarea respectarii legii este justificat de faptul ca legea penala apara impotriva celor mai grave atingeri aduse valorilor sociale fundamentale, cum ar fi viata, integritatea fizica sau psihica, libertatea, patrimoniul, autoritatea si siguranta statului, si altele”, mai spune DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: