DNA dezvaluie schema furtului prin intermediul Tel Drum. Ce spune seful de fatada al Tel Drum despre Dragnea: „M-ati innebunit cu personajul asta”

news

Societatea Tel Drum SA si reprezentantii acesteia – Petre Pitis si Mircea Visan – au fost pusi sub urmarire penala, vineri, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinta, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, informeaza DNA.

Potrivit sursei citate, in acelasi dosar au fost pusi sub urmarire penala si societatea WFA Impex SRL, Florian Ion, reprezentant al acestei firme, si Florea Neda, reprezentant al Tel Drum SA, toti pentru complicitate la savarsirea aceleiasi infractiuni.

DNA arata ca la data de 16 mai a fost inregistrata sesizarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme care, in cursul anului 2016, ar fi folosit o schema de obtinere ilicita de fonduri europene prin supraevaluarea pretului unor utilaje.

„In cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comerciala Tel Drum SA in cadrul programului ‘Cresterea Competitivitatii Economice’, finantat din fonduri europene. In cadrul proiectului, Tel Drum SA urma sa achizitioneze o ‘statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC Tel Drum SA'”, explica procurorii.

Astfel, arata procurorii anticoruptie, in urma depunerii cererii de rambursare in luna februarie 2016, Tel Drum SA ar fi primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei, suma apropiata de valoarea maxima eligibila in cadrul proiectului, nerambursabila.

„A rezultat ca, in cadrul proiectului prin care a primit finantare din bani europeni, Tel Drum SA, prin reprezentantii sai Mircea Visan si Petre Pitis si cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL si a lui Florea Neda si Florian Ion, a simulat procedura prin care a achizitionat statia mobila de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achizitie, a reiesit ca ofertantul castigator este firma WFA Impex SRL. In realitate, aceasta firma are o relatie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusa intre furnizorul utilajului si beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial pretul de achizitie a utilajului si, pe cale de consecinta, de a majora suma nerambursabila obtinuta de Tel Drum SA”, mentioneaza DNA.

Conform anchetatorilor, Tel Drum SA ar fi purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv in ceea ce priveste oferta pe care furnizorul urma sa o faca firmei WFA Impex SRL. si ar fi oferit firmei castigatoare SC WFA Impex SRL informatii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, inainte de publicarea anuntului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

„Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a depus cererea finala de rambursare care continea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizitiile publice si cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (avand in vedere ca utilajului livrat ii lipseau unele componente ce fusesera mentionate expres in planul de afaceri si in obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit, cu rea-credinta, documente si declaratii false, inexacte si incomplete, respectiv declaratiile privind inexistenta conflictului de interese, desi exista o relatie personala intre Petre Pitis, Florea Neda si Florian Ion si o relatie de afiliere intre Tel Drum SA si WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achizitie a utilajului care a fost simulata atat in ceea ce priveste respectarea regulilor de derulare cat si in ceea ce priveste desemnarea ofertantului castigator si a pretului”, noteaza DNA.

Potrivit DNA, in consecinta, pe nedrept, societatea comerciala Tel Drum SA ar fi obtinut suma de 4.170.462,50 lei reprezentand cheltuiala eligibila nerambursabila din fonduri europene.

Intrebat daca este „interfata lui Liviu Dragnea”, Petre Pitis a raspuns: „M-ati innebunit cu personajul asta. Il cunosc ca-i din judet, am jucat cu el fotbal in liceu cand eram elev in clasa a XI-a”.

El a adaugat ca la licitatii, in medie, erau 70 — 80 de participari pe an si se castigau 20. „E normal, ca la toate firmele din tara, n-avem succese deosebite”, a spus Pitis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: