DNA: Elena Udrea este urmarita penal si pentru spalare de bani

news

Procurorii anticoruptie au dispus extinderea urmaririi penale a fostului ministru Elena Udrea si a lui Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de aceasta, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani, in dosarul „Gala Bute”.

Conform unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie transmis miercuri Agerpres, in perioada 2010-2011, Elena Udrea si Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii (suspect in prezenta cauza), au primit o suma de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de aceasta firma in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

Astfel, arata procurorii, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre S.C. Consmin S.A. pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre S.C. Last Time Studio S.R.L., controlata de Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod s-au realizat 5 plati in valoare totala de 335.486 lei. La randul sau, Stefan Lungu ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu.

„Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei. O parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la randul sau lui Udrea Elena Gabriela. Diferenta a fost folosita de Breazu Liberiu Tudor pentru a plati diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, mai arata DNA.

Totodata, se precizeaza in comunicatul DNA, in cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut si a primit de la Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de S.C. Termogaz Company S.A. si S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

„Urmare acestei solicitari, in data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro in numerar lui Nastasia Gheorghe, in contul incasarilor realizate de cele doua societati mentionate din fondurile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Suma a fost predata de Nastasia Gheorghe in aceeasi zi ministrului Udrea Elena Gabriela. Din probele administrate pana in prezent, a rezultat ca o parte din suma obtinuta prin savarsirea infractiunilor de coruptie descrise anterior a fost transferata de catre Breazu Tudor Liberiu si Udrea Elena Gabriela in patrimoniul organizatiei Bucuresti a partidului din care facea parte aceasta din urma, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor”, spun procurorii.

Astfel, in perioada 19 iulie 2011 — 18 iulie 2012, in contabilitatea organizatiei au fost inregistrate 21 de contracte de donatie cu o valoare totala de 1.537.200 lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: