DNA ii raspunde sec lui Tudorel Toader. Ministrul a marait nervos ca noua sefa a DNA s-a intalnit cu ambasadorul SUA

news

DNA a precizat ca intalnirea procurorului-sef interimar al Directiei, Anca Jurma, cu ambasadorul Americii si cu un reprezentant al FBI a avut loc la initiativa Ambasadei si cooperarea PICCJ cu FBI se realizeaza in limitele legale pe care un protocol privind asistenta judiciara din 2007 le prevede.

„In referire la faptul ca, in spatiul public, pe parcursul mai multor zile, au fost prezentate o serie de informatii eronate referitoare la intalnirea avuta in data de 17.07.2018 de procurorul sef al DNA, doamna Anca Jurma, cu ambasadorul Hans Klemm si atasatul FBI David Varner, Biroul de Informare si Relatii Publice face urmatoarele precizari: Intalnirea a avut loc, la initiativa Ambasadei SUA, la sediul DNA, in scopul prezentarii domnului David Varner, noul atasat FBI la Bucuresti (ca urmare a incetarii mandatului predecesorului sau), atasat care isi desfasoara activitatea in cadrul ambasadei. Cooperarea DNA cu institutii similare din alte state si cu misiunile diplomatice se inscrie in competentele prevazute de lege si de Regulamentul de Ordine Interioara ale DNA in realizarea atributiilor directiei in materia asistentei judiciare internationale”, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Reprezentantii DNA au mai precizat ca, in ceea ce priveste cooperarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu FBI, ea este „expres mentionata in Protocolul semnat la 10 septembrie 2007 la Tratatul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind asistenta judiciara in materie penala, ratificat de Romania prin Legea nr. 112/15.05.2008”.

Ministrul Justitiei, Todorel Toader, a declarat, luni, intrebat fiind despre intalnirea dintre procurorul sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Anca Jurma, si ambasadorul SUA Hans Klemm ca ar trebui intrebat ”in ordine ierarhica”. ”Are sef un procuror general care poate raspunde”, a spus Toader.

Ministrul Justitiei, Todorel Toader, a fost intrebat, luni, despre intalnirea recenta dintre procurorul sef interimar al DNA, Anca Jurma, si ambasadorul SUA Hans Klemm si a spus ca ar trebui intrebat ierarhic.

”Parerea mea este sa intrebati in ordine ierarhica. Are sef un procuror general care poate raspunde la aceasta intrebare. Ulterior va voi raspunde si eu”, a declarat Toader.

Ambasadorul Hans Klemm si atasatul FBI David Varner s-au intalnit, saptamana trecuta, cu procurorul-sef interimar al DNA Anca Jurma. Potrivit reprezentantilor Ambasadei, intrevederea a avut loc la sediul DNA, unde cei doi au asigurat-o pe Jurma de „continuarea sprijinului” Ambasadei.

„Ambasadorul Hans Klemm si doamna Anca Jurma au discutat si despre modalitatile de intarire a cooperarii dintre Statele Unite si Romania in domeniul aplicarii legii”, a mai spus Ambasada, la acel moment.

Comentarii: