DNA il buseste pe Ciolacu si ii cere sa-si vada de treaba: „Dezaprobam incercarile de atragere a institutiei in jocurile politice”. DNA denunta „presiuni” si „indicatii” despre cum sa lucreze procurorii

politica

Directia Nationala Anticoruptie precizeaza, joi, ca niciun mijloc de „presiune publica” venita dinspre politicieni nu ii va determina pe procurori sa actioneze altfel decat legal. Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a acuzat pe fostii ministri USR ai Sanatatii ca ar fi cumparat un numar exagerat de mare de vaccinuri, sugerand implicatii penale.

„Dezaprobam incercarile de atragere a institutiei in jocurile politice. Niciun mijloc de presiune publica si nici indicatii venite dinspre clasa politica nu ii vor determina pe procurori sa actioneze altfel decat in cadrul strict reglementat de lege”, subliniaza DNA, intr-un comunicat de presa.

DNA reaminteste ca activitatea de urmarire penala are ca scop aflarea adevarului si tragerea la raspundere a celor vinovati si nu se desfasoara in functie de agenda politica a anumitor persoane ori de interese circumstantiale, ci intr-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme si legi, atat in ceea ce priveste activitatile procedurale desfasurate in cauza, cat si din perspectiva comunicarii publice.

In ceea ce priveste caracterul urmaririi penale, DNA spune ca procurorii sunt obligati sa respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedura penala potrivit caruia „procedura din cursul urmaririi penale este nepublica”, ale art. 62 alin. 3 din Legea nr. 304/2004 republicata, care prevede, printre altele, faptul ca „in comunicarea publica, parchetele trebuie sa respecte (…) caracterul nepublic al urmaririi penale (…)” si art. 12 alin. 1 lit. e) si f) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public care reglementeaza exceptarea de la comunicarea publica a datelor din dosare penale atunci cand se pericliteaza ancheta etc.

Directia Nationala Anticoruptie arata ca a deschis in septembrie 2021 si in prezent desfasoara o investigatie penala, ca urmare a sesizarii din oficiu, privind modalitatea de achizitionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declansarea pandemiei pana in prezent.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, procurorii anticoruptie precizeaza ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vor fi in masura sa ofere detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfasurare a anchetei penale.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminica, la Antena 3, ca Romania a cumparat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de romani. El a acuzat fostul Guvern ca a mai facut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 si 2023, care nu au venit inca in Romania, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro.

In repplica, fostul ministru USR al Sanatatii Vlad Voiculescu il acuza pe liderul PSD de ”prostie”, ”minciuna” si manipulare, afirmand ca, in mod voit, Ministerul Sanatatii a fost exclus din toate procedurile legate de achizitia de vaccinuri si campania de vaccinare.

Presedintele Senatului, Florin Citu, a declarat, marti, despre acuzatiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu, privind achizitia de vaccinuri, in perioada in care a fost premier, ca ”putem sa o anchetam pe Ursula von der Leyen, sa vedem ce a avut in cap cand a facut acest contract cu toata Uniunea Europeana”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: