DNA l-a dus incatusat pe Badalau in fata judecatorilor. Procurorii au inceput sa foloseasca din nou catusele – Video

politica

Vicepresedintele Curtii de Conturi, Niculae Badalau, a fost transportat incatusat, luni dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti unde judecatorii vor decide in privinta solicitarii DNA ca acesta sa fie arestat preventiv.

Badalau a fost incatusat si duminica noapte, cand a fost scos din sediul DNA si dus in arestul Politiei Capitalei.

PSD ii solicita lui Niculae Badalau sa isi dea demisia din functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi, dupa ce acesta a fost retinut de DNA pentru 24 de ore intr-un dosar in care este acuzat de dare de mita si trafic de influenta.

„PSD considera ca in contextul in care DNA a inceput o ancheta penala si a dispus retinerea domnului Niculae Badalau, acesta nu isi mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a Romaniei. Prezenta sa in aceasta functie ar afecta grav credibilitatea institutiei. De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai buna cale pentru protejarea imaginii unei institutii fundamentale a statului roman”, se arata intr-un comunicat de presa al PSD, remis luni.

Citeste si: EXCLUSIV Surse: Badalau a incercat sa il mituiasca pe primarul comunei Bucsani (Giurgiu), fost deputat PNL. Badalau a intervenit in favoarea firmei ginerelui sau

Surse judiciare au declarat pentru aktual24.ro ca primarul pe care Niculae Badalau a incercat sa il mituiasca este Dan Pasat, primarul comunei Bucsani din judetul Giurgiu.

Dan Pasat, fost deputat PNL, a fost condamnat definitiv in 2013 pentru pentru trei fapte de santaj, dar si pentru alte fapte de fals, la trei ani de inchisoare cu executare. Pasat a fost condamnat pentru ca a intervenit pe langa primarii din Giurgiu pentru a atribui contracte firmei sotiei sale.

Firma in favoarea careia a intervenit Badalau se numeste Samby Impex SRL si apartine ginerelui acestuia. Ginerele lui Badalau, sotul Sabinei Badalau, se numeste Razvan-Alexandru Marica. Acesta a fost si membru in Consiliul de Administratie al TAROM.

Iata ce scria Ziarul Financiar in 2017 despre ginerele lui Badalau: „Razvan Alexandru Marica, 33 de ani, din comuna Bolintin-Deal, judetul Giurgiu, membru in CA-ul Tarom, este absolvent al Universitatii Spiru Haret din Bucuresti si a lucrat doar din 2015 ca ‘functionar administrativ’ la firma Samby Impex (constructii civile) din Giurgiu, companie cu afaceri de 2,9 milioane de lei anul trecut si cu un singur angajat”.

A doua persoana retinuta de DNA, pe langa Badalau, este o angajata a firmei Samby Impex SRL.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpatilor:

BADALAU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi in cadrul Curtii de Conturi a Romaniei si vicepresedinte al Autoritatii de Audit din cadrul aceleiasi institutii, pentru comiterea infractiunilor de:
– dare de mita, in forma continuata,
– trafic de influenta,

Persoana fizica, reprezentant al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunii de complicitate la dare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In datele de 09.08.2022 si 19.11.2022, inculpatul Badalau Niculae, in calitatea mentionata mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comuna sa atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apa potabila…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fara TVA, unei societati administrata de o ruda a acestuia, lasand sa se creada ca are influenta asupra unei persoane din conducerea Companiei Nationale de Investitii (C.N.I.), pe care ar fi promis ca o va determina sa asigure finantarea a doua proiecte depuse la aceasta institutie de catre primaria respectiva.

In perioada 2021-2022, in contextul derularii unui contract pe care aceeasi primarie il avea incheiat cu aceeasi societate comerciala, privind „Infiintare retea de alimentare cu apa…”, inculpatul Badalau Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate in prezenta cauza, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca in schimb acesta sa efectueze in continuare platile catre firma respectiva, chiar si pentru lucrari neconforme.

In acelasi context, dupa ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului mentionat mai sus (4.903.959,97 lei fara TVA) dar si dintr-un viitor contract a carui atribuire urmarea sa o obtina pentru aceeasi firma de la primaria respectiva, in data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiasi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentand o parte din suma de bani promisa.

In total, inculpatul Badalau Niculae i-ar fi promis primarului suma totala de 170.000 euro, ce reprezinta procentul de 7% din valoarea celor doua contracte.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: