DNA l-a prins cu o noua gainarie pe Dan Voiculescu: „Modalitate vicleana de a iesi mai repede din penitenciar. Este un profitor”

politica

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 iau in discutie, joi, cererea fostului senator Dan Voiculescu de eliberare conditionata. Dan Voiculescu este incarcerat, dupa ce a fost condamnat in august 2014 la zece ani de inchisoare pentru spalare de bani.

Judecatorii au ramas, joi, in pronuntare privind cererea lui Dan Voiculescu de eliberare conditionata. La solicitarea fostului senator, acesta nu a fost adus la instanta.

Comisia de specialitate de la nivelul penitenciarului Rahova a dat aviz negativ solicitarii lui Dan Voiculescu de eliberare conditionata, insa, chiar si in aceste conditii, fostul senator s-a adresat judecatorilor. In sustinerea cererii, avocatul acestuia a sustinut ca nu a fost pedepsit disciplinar si a muncit.

„Comisia spune ca perioada executata efectiv, 1022 de zile, e prea scurta. Insa din fractia obligatorie fac parte si zilele castigate, adica peste 380. (…) Comisia sustine ca Dan Voiculescu e in regim inchis, asadar nu ar trebui eliberat conditionat. Tin sa precizez ca a refuzat un regim inferior din motive de siguranta personala. Dan Voiculescu a depasit fractia cu aproape opt luni, zile executate si castigate. A avut un comportament conform, a participat la activitati in penitenciar, are 71 de ani si sufera de mai multe afectiuni, care se regasesc in documentele depuse. Dan Voiculescu nu trebuie indreptat. El are o educatie solida, probabil a inteles ca a incalcat legea”, a sustinut avocatul in sala de judecata, citat de Mediafax.

In replica, procurorul DNA a sustinut ca fara publicarea unor carti nu ar fi indeplinit fractia de o treime din pedeapsa, conditie necesara pentru formularea unei cereri de eliberare, acesta precizand ca instanta trebuie sa aiba in vedere imprejurarile in care au fost realizate lucrarile.

„Petentul condamnat a fost disciplinat, a fost recompensat, insa nu e suficient pentru a fi eliberat conditionat. Instanta trebuie sa isi creeze convingerea ca a fost reeducat. A fost condamnat pentru o infractiune cu intentie. A castigat 57 de zile din munca, dar 330 de zile din cartile scrise. Lucrarile au fost realizate cu scopul vadit de a induce in eroare comisia si instanta. Nu exista nicio dovada ca lucrarile au fost scrise in penitenciar. Unul dintre manuscrise are 20 de pagini, in timp ce varianta tehnoredactata are 40 de pagini. A fost o modalitate vicleana si facila de a iesi mai repede din penitenciar. Este un profitor al prevederilor legale. A fost obligat la plata a 60 de milioane de euro, prejudiciu care inca nu a fost platit. Nu au fost achitate nici macar cheltuielile de judecata. Persoana nu a finalizat niciunul dintre cele 17 programe la care s-a inscris in penitenciar. Fie nu a avut prezenta, fie nu a obtinut calificativ”, a spus procurorul de sedinta al DNA.

La inceputul anului, instanta a respins prima cerere facuta de Voiculescu, aceasta fiind a doua solicitare. Decizia Judecatoriei Sectorului 5 nu va fi definitiva.

Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi si fostul director al ADS Corneliu Popa au fost condamnati la cate 8 ani de inchisoare, iar fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la 7 ani de inchisoare.

Fostul senator este judecat si in dosarul de santaj Antena Group-RCS&RDS, cauza fiind aproape de o sentinta finala.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: