DNA merge cu cazul Sova la Curtea Constitutionala

news

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a trimis o scrisoare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii in care solicita sesizarea Curtii Constitutionale pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala creat intre puterile statului ca urmare a faptului ca Senatul a refuzat sa raspunda cererii formulate de procurori privind retinerea si arestarea senatorului Dan Sova.

„Cu referire la solutionarea solicitarii formulate de Directia Nationala Anticoruptie privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Sova Dan-Coman pentru savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a trimis o scrisoare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, in care considera ca se impune sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala creat intre puterile statului, ca urmare a faptului ca Senatul a refuzat sa raspunda cererii formulate de procurori”, se arata intr-un comunicat al DNA remis joi Agerpres.

La data de 13 martie, DNA a sesizat ministrul Justitiei pentru a cere Senatului incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova pentru savarsirea a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.

DNA arata ca, pe 25 martie, Senatul i-a comunicat ministrului Justitiei ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, insa nu a fost intrunit numarul de voturi necesar pentru incuviintarea retinerii si arestarii a unui senator.

In acest sens, au fost avute in vedere prevederile art. 173 din Regulamentul Senatului, potrivit carora hotararile de acest gen se adopta cu votul secret al majoritatii membrilor camerei.

Din cuprinsul comunicarii rezulta ca Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotarare prin care sa admita sau sa respinga cererea formulata de ministrul Justitiei.

„Avand in vedere aceste imprejurari, consideram ca Senatul Romaniei a refuzat sa raspunda solicitarii care i-a fost adresata de reprezentantii autoritatii judiciare, astfel incat ne aflam in situatia unui conflict de natura constitutionala intre puterile statului. Consideram ca, in urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul Romaniei avea obligatia de a adopta fie o hotarare de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 67 din Constitutie si ale art. 83 din Regulamentul Senatului, in desfasurarea activitatii, aceasta camera adopta legi, hotarari si motiuni simple”, declara DNA.

Procurorii considera ca solutionarea unei cereri printr-o comunicare adresata de presedintele Senatului ministrului Justitiei excede cadrului constitutional si echivaleaza cu refuzul de a se pronunta asupra cererii.

Pe de alta parte, mai sustine DNA, conditia de cvorum invocata in cuprinsul comunicarii este contrara dispozitiilor constitutionale, in conditiile in care, prin decizia Curtii Constitutionale nr. 989 din 1 octombrie 2008, s-a constatat ca cererile de aceasta natura adresate sunt adoptate prin majoritatea simpla a parlamentarilor prezenti.

Astfel, s-a constatat ca sunt neconstitutionale prevederile art. 155 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit carora cerea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului „se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor”, intrucat contravin art. 76 alin. 2 din constitutie, care prevede ca adoptarea unor astfel de hotarari se face cu majoritatea simpla.

„Rationamentul este pe deplin aplicabil si in acest context, iar prin refuzul adoptarii unei hotarari cu privire la cererea ce i-a fost adresata, Senatul Romaniei a impiedicat ca instanta de contencios constitutional sa cenzureze o modalitate de aplicare a legii vadit contrara Constitutiei. In acest context, activitatea organelor judiciare este blocata de catre autoritatea legislativa prin omisiunea acesteia de a-si indeplini atributiile stabilite prin Constitutie, astfel incat consideram ca se impune sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru solutionarea conflictului de natura constitutionala dintre autoritati”, mai declara DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: