DNA primeste interzis sa ii ancheteze pe judecatorii CCR. PSD-PNL-UDMR au decis astfel in Comisia Juridica la propunerea lui Cataniciu, omul lui Dan Voiculescu

politica

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, condusa de PSD-ista Laura Vicol, a aprobat un amendament introdus de deputata Steluta Cataniciu (PPUSL, aleasa pe listele PSD) la legea de desfiintare a Sectiei Speciale prin care judecatorii CCR sunt exceptati in cazul ancchetelor DNA.

„Astazi in Comisia Juridica s-a dat o noua lovitura impotriva luptei anticoruptie prin faptul ca s-a dat aviz favorabil pe proiectul de asa zisa desfiintare a SIIJ. In realitatem SIIJ nu se desfiinteaza, se desfiinteaza formal. Un mecanism care preia toate defectiunile, toatel elementele nocive din trecut. DNA-ul nu va mai putea sa ancheteze magistratii, nici procurori, nici judecatori, si astazi s-a decis nici macar judecatorii CCR.

Cata vreme ceilalti cetateni ai acestei tari sunt supusi regulilor generale, anchetelor DNA cand este vorba de suspiciuni, iata o categorie speciala de cetateni care se formaza acum, judecatorii CCR se sustrag acestei competente a DNA. Avem a face cu un atac la adresa luoteti anticoruptie, cu o mascarada. Guvernul se face ca desfiinetaza SIIJ, dar pastreaza toate mizeriile din spatele SIIJ”, a acuzat fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion, dupa sedinat Comisiei Juridice.

Judecatorii CCR beneficiau deja prin lege de o super-imunitate, ei neputand fi anchetati decat cu acordul colegilor lor din CCR. De astazi, DNA nu mai are voie sa-i ancheteze nici daca ar exista un astfel de acord.

Prin votul PSD-PNL-UDMR, Comisia Juridica a decis ca judecatorii CCR vor putea fi anchetati doar de Parchetul General prin Sectia de urmarire penala si criminalistica.

„Art. 3. (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt de competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si infractiunile savarsite de judecatorii si procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de judecatorii de la curtile de apel si Curtea Militara de Apel, precum si de procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante si de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei si magistratii asistenti din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale”, se arata in amendamentul votat la propunerea deputatei Steluta Cataniciu.

Iata cum si-a motivat amendamentul Cataniciu: ”Din enumerarea subiectilor activi dupa calitatea persoanei lipsesc judecatorii C.C.R. (este drept ca acestia nu au fost enumerati nici in sfera de competenta a SIIJ, ei ramanand in sfera de competenta a D.N.A. pentru faptele de coruptie !!!), dar consideram ca o corectie se impune in acest moment, pentru ca: judecatorii C.C.R. desi nu desfasoara o activitate propriu-zisa, desfasoara o activitate de jurisdictie constitutionala, iar conform Legii nr. 303/2004, sunt asimilati magistratilor (de exemplu, in ceea ce priveste conditiile de pensionare)”.

Cataniciu face parte din PPISL, partid patronat de Dan Voiculescu, si s-a remarcat prin numeroase atacuri violente la adresa DNA.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat vineri pentru un raport de adoptare a proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Au fost 18 voturi „pentru” si 7 voturi „impotriva”.

Proiectul de lege, initiat de Ministerul Justitiei, prevede ca se desfiinteaza SIIJ, iar competentele sale vor fi preluate de Parchetele obisnuite, cauzele urmand a fi instrumentate de procurori anume desemnati.

Proiectul urmeaza sa intre saptamana viitoare la dezbateri si vot in plenul Camerei Deputatilor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: