DNA se misca cu repeziciune. Banicioiu nu se mai poate bucura de bani si avere, procurorii i-au pus sechestru pe bunurile imobile si conturi

politica

DNA l-a pus sub acuzare pe fostul ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita in forma continuata, fiind pus sechestru pe averea acestuia, respectiv bunuri imobile si conturi.

Potrivit unui comunicat al DNA, ca urmare a indeplinirii cerintelor legale si constitutionale referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoane care au detinut o functie ministeriala la data faptelor, respectiv obtinerea avizului favorabil din partea Camerei Deputatilor, procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Nicolae Banicioiu, deputat la data faptelor, avand functia de ministru, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita in forma continuata.

Conform DNA, in perioada in care a detinut functia de ministru al Tineretului si Sporturilor, Banicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri si, ulterior, ar fi primit de la unul dintre acestia suma totala de 1.292.122 lei, reprezentand dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, in schimbul influentei pe care a lasat sa se inteleaga ca o are asupra ministrului Sanatatii si a functionarilor publici din cadrul acestei institutii, pentru a-i determina sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu.

Banii ar fi fost dati in schimbul numirii sau mentinerii unor persoane in functia de manager la spitale publice aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte incheiate sau desfasurau proceduri de achizitii publice, precum si alocarea de sume de bani unitatilor sanitare cu care aveau contracte in derulare.

La savarsirea presupuselor fapte, explica DNA, Banicioiu ar fi fost ajutat de o alta persoana, suspect in dosar.

Aceasta persoana ar fi fost numita ca asociat in cele doua firme, cu o cota de participare la beneficii, in conditiile in care titularul in fapt al partilor sociale era Banicioiu.

De asemenea, persoana respectiva ar fi semnat dispozitiile de plata a dividendelor presupus emise de cele doua firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), desi suma de bani s-ar fi primit cash de Banicioiu de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.

Ulterior, in calitate de ministru interimar al Sanatatii, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Nicolae Banicioiu ar fi primit de la aceiasi oameni de afaceri, prin intermediul aceleiasi persoane, prin metode similare disimulate in presupuse dividende cuvenite altora, suma totala de 2.612.389 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile sale. Concret, banii ar fi fost primiti in schimbul numirii/mentinerii in functii de manager a unor persoane la anumite spitale, cu care oamenii de afaceri aveau relatii contractuale, precum si pentru alocarea preferentiala de fonduri unitatilor sanitare cu care aveau contracte.

In vederea asigurarii confiscarii sumei reprezentand obiectul infractiunilor de coruptie, s-a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile si poprire pe conturi avandu-l ca titular pe Banicioiu.

Lui Nicolae Banicioiu i s-a adus cunostinta joi calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Mai mult despre:

Comentarii: