DNA se misca cu viteza in dosarul de mita al lui Tariceanu. Dan Andronic a fost chemat in fata procurorilor

news

Dan Andronic s-a prezentat, joi, la DNA pentru a fi audiat de catre procurori in dosarul in care este vizat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. La intrarea in sediul Directiei, acesta a spus ca a fost chemat ca martor.

„Ca martor (e chemat, n.r.). Eu cred ca stiu cel putin la fel de multe cat stiti si dumneavoastra. (…) Tariceanu a fost interceptat tot timpul, ati vazut”, a declarat jurnalistul Dan Andronic la intrarea in sediul DNA, citat de Mediafax.

DNA a anuntat, oficial, ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este acuzat ca ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentantii unei companii austriece pentru a incheia mai multe acte aditionale la un contract comercial, banii fiind folositi pentru campania electorala.

„Procurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autoritatilor judiciare austriece. Concret, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, au precizat procurorii DNA, intr-un raspuns pentru MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, in cauza se deruleaza ancheta si fata de alte persoane pentru complicitate la luare de mita, iar in ceea ce il priveste pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmaririi penale pentru infractiunea de luare de mita este conditionata de obtinerea unui aviz din partea Senatului.

„In acest sens, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare in vederea sesizarii Senatului care urmeaza a decide. Avizul solicitat pentru senator in cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completa a urmaririi penale si pentru a-i oferi acestuia posibilitatea sa isi formuleze apararile intr-un cadru procesual legal”, mai spune DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: