DNA si ICCJ au scapat presa de Andronic, n-o sa mai apara nicaieri: „Eu ma retrag”

politica

Patronul EVZ, Dan Andronic, a anuntat joi, dupa ce a fost condamnat definitiv de UCCJ pentru „aderare la grup infractional organizat” ca „eu ma retrag”. Andronic a primit trei ani de inchisoare cu suspendare.

„Eu ma retrag. Va urez succes! Doamne ajuta!”, a scris Dan Andronic pe Facebook.

Omul de afaceri Remus Truica a fost condamnat definitiv joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sapte ani inchisoare cu executare in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei regale de la Baneasa, iar printul Paul al Romaniei a primit o pedeapsa de trei ani si patru luni inchisoare cu executare.

In acelasi dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein si Benyamin Steinmetz au fost condamnati la cate cinci ani inchisoare cu executare.

De asemenea, Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infractional organizat, el fiind obligat sa efectueze munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile la Centrul de Asistenta Integrata Bucuresti sau la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3.

Apostol Musat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu executare, acceasi pedeapsa primind si Nicolae Jecu, fost prefect al judetului Ilfov.

Alte condamnari: Ignatenko (fosta Pavaloiu) Nela – 5 ani, Robert Rosu (avocat) – 5 ani, Niculae Dima – 4 ani, Caterina Popa – 4 ani, Gheorghe Olteanu – 4 ani, Valentin Delcea – 4 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Totodata, au fost condamnati cu suspendare Dragomira Gheorghita, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici si Lucian Mateescu.

Instanta suprema a admis actiunea civila formulata de Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov si a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor, in sensul reintegrarii terenului in suprafata de 170.924 mp in proprietatea publica a statului, urmand ca partea civila, in calitate de reprezentant al statului roman, sa intreprinda toate demersurile necesare in acest sens.

De asemenea, a fost admisa actiunea civila formulata de Romsilva si s-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor, in sensul reintegrarii mai multor terenuri din Snagov.

Inculpatii trebuie sa plateasca in solidar catre Romsilva suma de 1.019.285 euro, cu titlu de despagubiri civile materiale.

Pedepsele date de Instanta suprema sunt mai mari decat cele aplicate in iunie 2019 de instanta de fond – Curtea de Apel Brasov. Truica primise 4 ani cu executare, Paul al Romaniei – 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic si cei trei israelieni fusesera achitati.

Remus Truica a fost trimis in judecata de DNA pentru constituire de grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu si dare de mita; iar printul Paul pentru cumparare de influenta si spalare de bani, ambele in forma continuata.

Acuzatiile vizeaza infractiuni comise in perioada 2006 – 2013 in diferite forme de participare, in interesul obtinerii unor bunuri de o valoare deosebita, printre care Padurea Snagov si Ferma Regala Baneasa, revendicate fara drept de printul Paul.

Conform DNA, Paul Philippe Al Romaniei a cumparat influenta pe care Truica o avea asupra diferitilor functionari de la institutiile publice care detineau cele doua proprietati.

Pe de alta parte, Truica a prezentat ‘afacerea’ unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, pentru a se implica in demersurile infractionale, singura cale in obtinerea bunurilor imobile pe care Paul Philippe Al Romaniei le revendica in mod nelegal.

La acest grup, au aderat si alte persoane, printre care si jurnalistul Dan Andronic.

„Inculpatul Al Romaniei Paul Philippe i-a promis inculpatului Truica Remus si asociatilor acestuia din grupul infractional o cota parte importanta, intre 50% si 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica in Romania, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe masura obtinerii lor, prin contracte fictive de vanzare-cumparare cu Reciplia SRL. Aceasta, pentru ca ei sa intervina pe langa functionari publici implicati in procedurile de retrocedare, prin influenta avuta in mod direct (…) si indirect, prin intermediul relatiilor pe care le au in lumea politica, in justitie, la cel mai inalt nivel si presa (relatii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, functionari, autoritati publice, cu persoane cu influenta in presa, relatii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatura de top), astfel incat acestia, in mod nelegal, sa determine obtinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al Romaniei Paul Philippe”, preciza DNA.

Printul Paul, Remus Truica si ceilalti membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicita a intelegerii, prin incheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietatii. Contractul a fost incheiat intre printul Paul si SC Reciplia SRL, reprezentata de Remus Truica.

„In concret, acest contract redactat de Rosu Robert prevede ca Al Romaniei Paul Philippe, in calitate de cedent transmite/cesioneaza fara nicio rezerva, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente si viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate si identificate in contract (intre care si Ferma Baneasa cu un teren in suprafata de 28,63 ha si Padurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha). Reciplia SRL se obliga sa plateasca in anumite conditii o suma de bani si sa asigure sprijin si asistenta in legatura cu bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire”, mai sustin procurorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, printul Paul a semnat alte inscrisuri si contracte, prin care s-a urmarit ascunderea provenientei ilicite a unor bunuri ce urmau sa fie retrocedate. Este vorba, printre altele, de actul aditional incheiat pe 20 martie 2007, ce viza 12 bunuri imobile, intre care si Palatul Peles, cel din 4 aprilie 2007 ce viza bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic, cel din 4 octombrie 2007 ce viza 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere, precum si cladiri in Sinaia si Bucuresti.

Dupa dobandirea bunurilor Padurea Snagov si Ferma Baneasa, acestea au fost transferate de printul Paul, prin contracte de vanzare-cumparare, catre Reciplia SRL, la preturi mult subevaluate, disimulandu-se natura ilicita a provenientei, iar societatea respectiva a vandut mai departe altor persoane, fara a incasa vreo suma de bani.

Potrivit procurorilor, prin activitatea infractionala desfasurata s-a reusit retrocedarea abuziva a Padurii Snagov, cauzandu-se un prejudiciu in dauna statului roman de 9.523.769 euro, precum si a fermei regale Baneasa, cu un prejudiciu in dauna statului roman de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizand 145.398.569 euro, reprezinta si un folos necuvenit pentru printul Paul, Remus Truica si asociatii acestuia in grupul infractional.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: