DNA vrea retinerea si ARESTAREA unui deputat PNL
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Theodor Nicolescu, urmarit penal in dosarul ANRP, informeaza DNA printr-un comunicatde presa.
”In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie — doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J. referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului Nicolescu Theodor-Catalin, cu privire la savarsirea unei infractiuni de luare de mita si a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul”, precizeaza sursa, citata de Agerpres.
Procurorii arata ca la 12.01.2015, Guvernul Romaniei — ANRP a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in decursul anului 2009, Curtea de Conturi a efectuat un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, control ce a avut ca obiect fundamentarea si utilizarea fondurilor alocate pentru plata despagubirilor in anul 2008, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/ 2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.
”In cursul anului 2008, inculpatul Nicolescu Theodor-Catalin, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/ 2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, se arata in documentul citat.
Totodata, procurorii afirma ca la 4 decembrie 2008 membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Neculai Nistor, in dosarul inregistrat sub. nr. 8745/ CC/ 2006, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 55.390 metri patrati de 84.546.000 lei (1.526 lei/ metru patrat), prin supraevaluarea acestuia cu suma de 13.127.430 euro, echivalentul a 48.399.522 lei, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de sta si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre doua persoane.
De asemenea, la data de 10 noiembrie 2008 membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Drula Dorin Cornel, in dosarul de despagubire inregistrat sub nr. 26600/ CC/ 2006, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 1.535 metri patrati si constructie demolata de 2.137.636 euro, respectiv 7.851.965 lei, prin supraevaluarea acestora cu suma de 1.730.554 euro, echivalentul a 6.510.865 lei prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre o persoana.
Procurorii mai sustin ca la 2 septembrie 2008, in conditiile mentionate, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Hanu Alexandru-Florin in dosarul de despagubire nr. 13653/ FFCC/ 2008, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudesti — Cioplea, actualmente sector 3 Bucuresti, de 104.640.072 euro (375.050.942 lei) prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane euro, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre trei persoane.
DNA mai arata ca in cursul anului 2007, Nicolescu Theodor-Catalin, care la momentul respectiv detinea functia de vicepresedinte al ANRP si calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul actiunilor pe care acestia urmau sa le primeasca in urma conversiei titlurilor de despagubire din dosarele aflate la Autoritate. In schimbul banilor, Nicolescu urma sa asigure solutionarea favorabila si cu celeritate a dosarelor de despagubire.
”Ca urmare a solutionarii dosarului de despagubire nr. 13563/ FFCC/ 2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafata de 20,5 ha, teren situat in Bucuresti, in zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Catalin a primit, in perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentand bani si contravaloarea actiunilor. Banii au fost remisi in general, in transe de pana la 250.000 de lei, in lei si euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, in baza unui contract de comision incheiat fictiv pentru a masca comisionul. Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala. Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie care efectueaza cercetari in cauza, impreuna cu dosarul cauzei, in copie certificata”, precizeaza DNA.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook