Doar 47% dintre romani isi doresc ca UE sa-si asume un rol mai important in protejarea lor militara, in conditiile in care America ne-a abandonat, iar rusii sunt aproape la granita

news

sondaj, romani, securitate, UE, aparare, SUA, Rusia

Doar 47% dintre romani au afirmat la ultimul sondaj Eurobarometru ca isi doresc ca Uniunea Europeana sa isi asume un rol mai important in protejarea lor in fata crizelor globale si a riscurilor la adresa securitatii, proportie cu 19 puncte procentuale mai mica decat media europeana (66%), transmite Agerpres. Pe de alta parte, romanii sunt mult mai putin pesimisti decat europenii in ceea ce priveste scaderea standardului de viata in urmatorii cinci ani, 24% fata de 33%.

Intrebati despre asumarea unui rol mai important de catre UE in protejarea lor, alti 26% dintre romanii intervievati au spus ca blocul comunitar ar trebui sa joace un rol mai putin important, fata de 10% media UE, 24% au afirmat ca acesta trebuie sa ramana la fel (21% in UE), iar 3% au spus ca nu stiu, potrivit sondajului Eurobarometru dat publicitatii marti de Parlamentul European. Romania este penultima in clasamentul UE din acest punct de vedere, pe ultimul loc fiind Polonia (44%). La polul opus se afla Suedia, unde 87% dintre cetateni ca UE ar trebui sa isi asume un rol mai important in apararea lor, urmata de Finlanda, Olanda (84% fiecare) si respectiv Cipru (83%).

De altfel, numai 34% dintre romani cred ca UE va juca un rol mai important in lume in urmatorii ani, fata de 44% la nivelul UE.

Intrebati pe ce domenii ar trebui sa-si concentreze atentia UE pentru a-si consolida pozitia in lume, romanii au raspuns in primul rand securitate alimentara si agricultura (32%), aparare si securitate – 31 %, respectiv competitivitate, economie si industrie – 29%. La nivelul UE, apararea si securitatea se afla pe primul loc (36%), urmata de competitivitate, economie si industrie (32%) si independenta energetica, resurse si infrastructuri (27%).

Romanii sunt pe ultimul loc in UE cand vine vorba despre dorinta ca solidaritatea sa creasca la nivelul UE in actualul context geopolitic. Intrebati daca statele membre UE ar trebui sa fie mai unite pentru a se confrunta cu actualele provocari globale, 75% dintre romani au raspuns afirmativ la aceasta intrebare, imediat in apropierea Romaniei aflandu-se Cehia (78%), Polonia si Estonia (83% fiecare), in timp ce la polul opus sunt Malta (98%), Danemarca si Luxemburg (97%) si Cipru (95%). Media UE este in acest caz nu mai mica de 89%.

Pe de alta parte, 71% dintre romani sunt total de acord ca UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a raspunde actualelor provocari globale, in conditiile in care media UE este de 76%. Slovenii (61%), slovacii si cehii (63%) si respectiv estonii (64%) cred cel mai putin ca UE are nevoie de mai multe mijloace pentru a raspunde noilor provocari globale.

Intrebati care sunt subiectele pe care ar vrea sa le vada abordate cu prioritate in Parlamentul European, romanii au raspuns in primul rand inflatia, preturile in crestere si costul vietii (44%), sprijinirea economiei si crearea de noi locuri de munca (38%) si lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale (30%). Apararea si securitatea UE figureaza abia pe locul al saselea, figurand in raspunsurile a 22% dintre romani. La nivelul UE apararea si securitatea blocului comunitar se afla pe locul al doilea, impreuna cu lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale (ambele 31%), in timp ce locul intai sunt inflatia, preturile in crestere si costul vietii (43%).

In general imaginea Parlamentului European s-a deteriorat in Romania fata de precedentul sondaj Eurobarometru din iunie-iulie 2024, desi proportia romanilor care cred ca imaginea legislativului comunitar este „total pozitiva” – 47% este mai mare decat media UE (41%). Proportia celor care au o parere foarte buna despre PE a scazut insa cu sase puncte procentuale fata de precedentul sondaj, in timp ce aceia care au parere „total negativa” fata de forul comunitar a crescut cu 14 puncte procentuale, pana la 25%, mai mare decat media UE (19%).

Daca la capitolul imagine „total pozitiva” a PE Romania se afla pe locurile 9-10 in UE, alaturi de Luxemburg (ambele 47%), la cel opus, respectiv imagine „total negativa”, doar in patru tari aceasta perceptie este la fel de defavorabila sau chiar mai defavorabila – Austria si Belgia (25%), Franta (28%) si Cehia (30%).

Totusi, proportia romanilor care cred ca legislativul comunitar trebuie sa joace un rol mai important este in crestere cu cinci puncte procentuale fata de ultimul Eurobarometru (pana la 58%), aceeasi tendinta ca la nivelul UE, unde cresterea este de sase puncte procentuale (62%).

Imaginea UE la modul general este „total pozitiva” pentru 51% dintre romani (locul al 16-lea in UE), si „total negativa” pentru 13%, in conditiile in care media UE este de 50% la primul capitol si 15% la al doilea.

In ceea ce priveste deteriorarea standardului de viata in urmatorii cinci ani, romanii sunt mai optimisti decat europenii. Aproape un sfert dintre romani (24%) spun ca standardul lor de viata va creste in acest interval (fata de 14% media UE), 49% spun ca va ramane neschimbat, iar 24% spun ca se va deteriora.

Romanii sunt pe locul al zecelea din punctul de vedere al optimismului in ceea ce priveste mentinerea sau cresterea standardului de viata, cei mai optimisti fiind italienii si polonezii, dintre care doar 11% si respectiv 12% cred ca li se va deteriora nivelul de trai. La polul opus sunt francezii si germanii, dintre care 53% si respectiv 47% se declara convinsi ca standardul de viata le va scadea in urmatorii cinci ani.

Cel mai mult s-a accentuat pesimismul din punctul de vedere al standardului de viata in Estonia (+18 puncte procentuale), Germania (+15 pp), Slovenia (+15 pp), respectiv Slovacia (+13 pp), in timp ce la polul opus se afla Grecia, Cipru si Luxemburg, unde a scazut de la ultimul sondaj proportia celor care cred ca standardul de viata se va deteriora.

Aproape trei sferturi dintre cetatenii UE (74%) considera ca tara lor a beneficiat de pe urma apartenentei la UE. Acesta este cel mai mare rezultat inregistrat vreodata la nivelul UE intr-un sondaj Eurobarometru pentru aceasta intrebare de cand a fost adresata pentru prima data, in 1983, informeaza PE intr-un comunicat. La fel ca anul trecut, 70% dintre cetatenii romani participanti la sondaj considera ca Romania a beneficiat de pe urma apartenentei la UE.

Contributia UE la mentinerea pacii si la consolidarea securitatii reprezinta principalul motiv pentru care calitatea de membru este considerata benefica atunci cand sunt centralizate raspunsurile la nivel european (35%). Respondentii din Romania considera ca apartenenta la UE este benefica in primul rand pentru noile oportunitati de angajare (42%).

„Doua treimi dintre europeni doresc ca UE sa joace un rol mai important pentru asigurarea protectiei lor. Acesta este un apel clar la actiune la care vom raspunde. Europa trebuie sa fie mai puternica, astfel incat cetatenii nostri sa se simta in siguranta”, a declarat presedinta PE, Roberta Metsola, citata in comunicat.

„Parlamentul European se va asigura ca fiecare propunere prezentata in acest sens este suficient de indrazneata si ambitioasa pentru a corespunde nivelului serios de amenintare cu care se confrunta Europa. Europa trebuie sa ia atitudine astazi, sau risca sa fie data la o parte maine”, a adaugat ea.

Sondajul Eurobarometru din iarna anului 2025 al Parlamentului European a fost efectuat intre 9 ianuarie si 4 februarie in toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat fata in fata, interviurile video fiind utilizate in Cehia, Danemarca, Finlanda, Malta, Tarile de Jos si Suedia. In total, au fost realizate 26.354 de interviuri, iar rezultatele UE sunt ponderate in functie de dimensiunea populatiei din fiecare tara, mai informeaza comunicatul PE.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , , ,

Comentarii: