Doar sapte tari au indeplinit standardele OMS de calitate a aerului in 2024

Doar sapte tari au indeplinit anul trecut standardele de calitate a aerului ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au aratat datele publicate marti, de firma elvetiana de monitorizare a calitatii aerului IQAir, potrivit Reuters.
Cercetatorii au avertizat ca razboiul impotriva smogului va deveni mai greu doar dupa ce Statele Unite isi vor opri eforturile de monitorizare la nivel mondial.
Ciad si Bangladesh au fost cele mai poluate tari din lume in 2024, cu niveluri medii de smog de peste 15 ori mai mari decat recomandarile OMS, potrivit cifrelor compilate de IQAir.
Doar Australia, Noua Zeelanda, Bahamas, Barbados, Grenada, Estonia si Islanda au reusit, a spus IQAir.
Lipsa semnificativa de date, in special din Asia si Africa, intuneca imaginea la nivel mondial, iar multe tari in curs de dezvoltare s-au bazat pe senzori de calitate a aerului montati pe cladirile ambasadei si consulatului SUA pentru a urmari nivelurile de smog.
Cu toate acestea, invocand constrangeri bugetare, Departamentul de Stat a incheiat monitorizarea, peste 17 ani de date fiind eliminate saptamana trecuta de pe site-ul oficial de monitorizare a calitatii aerului al guvernului SUA, airnow.gov, inclusiv citiri colectate in Ciad.
„Cele mai multe tari au alte cateva surse de date, dar va avea un impact semnificativ asupra Africii, pentru ca de multe ori acestea sunt singurele surse de date de monitorizare a calitatii aerului in timp real disponibile public”, a declarat Christi Chester-Schroeder, manager in cadrul IQAir.
Preocuparile legate de date au insemnat ca Ciadul a fost exclus de pe lista IQAir din 2023, dar a fost, de asemenea, cea mai poluata tara in 2022, afectata de praful din Sahara, precum si de arderea necontrolata a culturilor.
Concentratiile medii de particule mici, periculoase din aer cunoscute sub numele de PM2,5 au atins anul trecut 91,8 micrograme pe metru cub (mg/mc) in tara, putin mai mare decat in 2022.
OMS recomanda niveluri de cel mult 5 mg/m3, un standard indeplinit de doar 17% din orase anul trecut.
India, a cincea in clasamentul smogului, dupa Ciad, Bangladesh, Pakistan si Republica Democratica Congo, a inregistrat o scadere medie a PM2,5 cu 7% pe an, pana la 50,6 mg/m3. Insa are 12 dintre primele 20 cele mai poluate orase, Byrnihat, intr-o zona puternic industrializata din nord-estul tarii, fiind pe primul loc, inregistrand un nivel mediu de PM2,5 de 128 mg/m3.
Schimbarile climatice joaca un rol din ce in ce mai mare in cresterea poluarii, a avertizat Chester-Schroeder, temperaturile mai ridicate provocand incendii forestiere mai puternice si mai lungi, care au maturatparti din Asia de Sud-Est si America de Sud.
Christa Hasenkopf, directorul Programului Aer Curat de la Institutul de Politica Energetica (EPIC) al Universitatii din Chicago, a declarat ca cel putin 34 de tari vor pierde accesul la date fiabile despre poluare dupa inchiderea programului din SUA.
Schema Departamentului de Stat a imbunatatit calitatea aerului in orasele in care au fost amplasate monitoarele, marind speranta de viata si chiar reducand alocatiile de risc pentru diplomatii americani, ceea ce inseamna ca s-a amortizat. Este o lovitura uriasa pentru eforturile de calitate a aerului din intreaga lume”, a spus Hasenkopf.