Doar trei ambasade au ramas la Kabul, ale Rusiei, Chinei si Pakistanului. Talibanii au anuntat ca „protejeaza” ambasada Rusiei

externe

Doar trei ambasade au ramas cu personal la Kabul, anunta BBC. Cele trei ambasade apartin Rusiei, Chinei si Pakistanului.

UPDATE Si Iranul a anuntat ca isi pastreaza deschisa ambasada de la Kabul.

NPR a anuntat ca Ambasada Rusiei este sub „protectia” talibanilor.

Indonezia a declarat ca va pastra o „mica misiune diplomatica” in aceasta tara, dar isi evacueaza si ea ambasada.

Rusia a declarat anterior ca isi va evacua doar partial personalul ambasadei. Ambasadorul sau, Dmitri Jirnov, urmeaza sa se intalneasca cu talibanii in cursul zilei de marti.

Ambasada Chinei din Afganistan nu a comentat ce intentioneaza sa faca in continuare, dar i-a avertizat pe cetatenii chinezi locali sa „acorde o atentie deosebita situatiei de securitate”.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a comunicat luni secretarului de stat american Antony Blinken ca retragerea grabita a trupelor americane din Afganistan a avut un impact negativ, dar s-a angajat sa colaboreze cu Washingtonul pentru promovarea stabilitatii, transmite Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a informat intr-o scurta declaratie ca Blinken a discutat cu Wang despre „situatia de securitate si eforturile noastre respective de a aduce cetatenii SUA si ai RPC in siguranta” (folosind acronimul RPC pentru Republica Populara Chineza).

Conform unei stiri aparute in mass-media de stat din China, Wang i-a comunicat lui Blinken ca ceea ce s-a intamplat in Afganistan dovedeste ca un model strain nu poate fi aplicat in mod arbitrar unei tari cu conditii culturale si istorice diferite.

„Utilizarea fortei si a mijloacelor militare pentru rezolvarea problemelor nu va face decat sa le sporeasca. Astfel de lectii merita o reflectie serioasa”, a transmis postul chinezesc CCTV, citandu-l pe Wang.

Wang a mai spus ca Beijingul este dispus sa comunice cu Washingtonul pentru a ajuta la prevenirea unui nou razboi civil sau a unui dezastru umanitar dupa „impactul negativ grav” al retragerii grabite a trupelor americane din Afganistan.

„Statele Unite nu pot insa, pe de o parte, sa caute in mod activ sa ingradeasca si sa suprime China si sa aduca atingere drepturilor si intereselor legitime ale Chinei iar, pe de alta parte, sa spere intr-o cooperare din partea Chinei”, a afirmat Wang.

Inaltul oficial chinez a criticat, de asemenea, SUA pentru scoaterea Miscarii Islamice a Turkistanului de Est (ETIM) de pe lista gruparilor teroriste, ceea ce indica, in opinia sa, dublul standard aplicat de Washington in domeniul combaterii anti-terorismului.

China este ingrijorata de faptul ca ETIM este activ in Afganistanul vecin si doreste sa creeze un stat separat in regiunea Xinjiang din vestul Chinei, unde autoritatile chineze au creat lagare de detentie in masa, prezentate oficial ca locuri in care regimul de la Beijing ofera formarea profesionala in scopul reducerii extremismului.

Executivul american sustine insa ca ETIM nu mai exista ca organizatie oficiala, fiind in schimb o eticheta pe care China o invoca pentru a oprima mai multe grupuri etnice musulmane, printre care si pe uiguri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: