news

Doctorul care a montat 238 de dispozitive luate de la decedati: Nicolae Dan Tesloianu. Procurorii l-au retinut, ce au gasit in urma perchezitiilor

Procurorii au anuntat sambata ca au retinut un medic de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iasi in dosarul dispozitivelor luate de la persoane decedate si montate unor pacienti. Doctorul respectiv ar fi montat nu mai putin de 238 de astfel de dispozitive.

In acest caz, a fost retinut pentru 24 de ore un medic de la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iasi, sub acuzatiile de abuz in serviciu, in forma continuata (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente si luare de mita.

Surse judiciare au anuntat ca este vorba despre Nicolae Dan Tesloianu, medic primar cardiolog, care a coordonat echipa ce se ocupa cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Cardiologie.

„In situatia de fapt retinuta de procurori, se mentioneaza ca inculpatul si-ar fi exercitat atributiile de serviciu, cu intentie, in mod defectuos, prin implantarea, in perioada 2017 – august 2022, a unui numar de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a caror sursa de provenienta nu se cunoaste, ignorand riscul de a provoca pacientilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedand astfel la reutilizarea lor, desi acest lucru este interzis de legislatia primara. Totodata, producatorii dispozitivelor medicale consemneaza pe ambalajul aparatelor interdictia reutilizarii acestora. Din probele administrate in cauza pana in prezent, a rezultat ca inculpatul a operationalizat o retea formata din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienti decedati, fara respectarea prevederilor legale si fara acordul, anterior decesului, al persoanelor in cauza sau al apartinatorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fara a le inregistra in gestiunea spitalului (in lipsa unor documente de provenienta) si, in consecinta, fara a parcurge fluxul procedural intern, neexistand avize de conformitate din partea Ministerului Sanatatii, certificate de garantie si documente care sa ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, sustin procurorii.

Citeste si: Averea obtinuta de medicul Tesloianu. El este si actionar la Cardiomed, o clinica privata cu sloganul „Din inima pentru dumneavoastra”

Anchetatorii arata ca o mare parte dintre interventiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienti decedati, derulate/recomandate de catre medic, nu erau necesare, procedandu-se la operationalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioara a unor medicamente care sa provoace reactii de natura a conduce la simptomatologia specifica.

Procurorii au gasit sume de bani, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace si 36 de tablouri apartinand unor pictori nationali de renume, in urma perchezitiilor efectuate la medicii din Iasi, acuzati ca extrageau stimulatoare cardiace de la cadavre si le montau la pacienti.

„La perchezitiile efectuate in cursul zilei de ieri, 17 februarie 2023, au fost ridicate urmatoarele bunuri si sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvetieni, 3.500 de forinti, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri apartinand unor pictori nationali de renume, ridicate si depuse la Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Muzeul de Arta”, a anuntat sambata Parchetul General.

De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile si imobile apartinand persoanelor cercetate, bunuri asupra carora urmeaza a se dispune masura asiguratorie a sechestrului.

Tot in acest dosar, alti cinci medici sunt urmariti penal pentru luare de mita, iar patru pacienti sunt cercetati pentru date de mita.

Fata de unul dintre medici, procurorul a dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, cu obligatia de a nu mai exercita profesia de medic.

„In situatia de fapt retinuta de procurori se consemneaza ca cei cinci suspecti medici, cu ocazia exercitarii atributiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultatii de specialitate unor pacienti, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mita, pentru activitatile prestate. In ceea ce ii priveste pe cei patru suspecti pacienti, s-a retinut ca acestia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mita pentru serviciile primite”, precizeaza Parchetul.

 

 

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Pieleanu loveste cu un nou sondaj: Nicusor Dan si Clotilde Armand pierd alegerile

Un sondaj dat publicitatii luni de Avangarde, institut patronat de Marius Pieleanu, sustine ca Gabriela…

23 de minute ago

Putin a semnat deja decretul de numire a lui Serghei Soigu in functia de secretar al Consiliului de Securitate Nationala, in locul lui Nikolai Patrusev

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat luni decretul de numire a lui Serghei Soigu in…

16 minute ago

Germania: Oficiul pentru Protectia Constitutiei a fost autorizat sa continue monitorizarea AfD, ca organizatie de extrema dreapta

Curtea administrativa superioara din Munster a respins apelul AfD in disputa privind clasificarea partidului ca…

3 minute ago