Document exploziv al serviciilor secrete franceze: JIHADISTII sunt antrenati in Balcani

externe

In Balcani exista multe centre de pregatire pentru teroristi, despre care se stiu foarte putine lucruri. Aici sunt antrenati simpatizanti ai Statului Islamic, acestia fiind verificati daca sunt pregatiti sa se alature gruparii teroriste.

Editia de limba sarba a publicatiei Newsweek a intrat in posesia unui raport al politiei franceze si serviciilor secrete in care sunt detaliate contactele teroristilor in Balcani. In document sunt prezentate si numerele de telefon pe care le-a folosit Ibrahim Abdeslam, unul dintre atentatorii sinucigasi din Paris.

In acelasi raport sunt citate si numerele de telefon folosite de rude, prieteni sau conationali ai teroristilor. Cartelele SIM, care provin din Maroc, Belgia si Turcia, sunt folosite cu preponderenta in tari din Balcani: Croatia, Albania si Bulgaria.

Convorbirile telefonice sunt foarte scurte, de aproximativ 30 de secunde, ceea ce arata ca era vorba de comenzi rapide si mesaje operative scurte, dar si de ordine de lupta. Nimeni nu cunoaste numarul exact al celor implicati, dar, cu siguranta, vorbim de sute, unii zicand chiar de mii de simpatizanti ai ISIS care s-ar antrena in Balcani.

„Evenimentele tragice din Franta si Belgia sunt legate direct de aceasta regiune a Balcanilor. Numerele de telefon folosite de oamenii din anturajul teroristului amintit confirma ca Balcanii sunt o piesa importanta in veriga terorista. E devreme, insa, sa fie date informatii operative”, spune un angajat al serviciilor secrete sarbesti.

Toate atacurile, inclusiv cel din 11 septembrie 2011 din New York, au fost legate de Balcani, spune si profesorul pe probleme de terorism de la Facultatea de Stiinte Politice din Belgrad, Dragan Simeunovic. Potrivit acestuia, tarile occidentale gresesc ca nu acorda atentie statelor in care nu exista un numar mare de musulmani.

„Extremistii se folosesc de acest fapt si acolo isi ascund jucatorii importanti. Tari ca Bulgaria si Croatia nu prea intra in atentia serviciilor europene care investigheaza terorismul. In acelasi timp, in astfel de tari se pregatesc atacurile teroriste, iar participantii la astfel de atacuri trec nestingheriti prin aceste teritorii’, spune el.

El mai spune ca, in Rusia, este foarte bine dezvoltata reteaua de agenti infiltrati in randul celulelor teroriste. Acest lucru a facut ca in 2014 sa fie dejucate 369 de atentate, iar in 2015, 400. In SUA, de asemenea, si-au dat seama ca aceasta este calea de urmat, incheie profesorul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: