Document secret al MAE rus confirma: Moscova sustine campaniile de propaganda in tarile UE privind „suveranismul”. Scopul este „slabirea tarilor neprietenoase”

analize

Kremlin

Ministerul de Externe al Rusiei a elaborat planuri pentru a incerca sa isi slabeasca adversarii occidentali, inclusiv Statele Unite, si sa profite de razboiul din Ucraina pentru a crea o ordine globala libera de „dominatia americana”, potrivit unui document secret al MAE rus obtinut de Washington Post.

Intr-un addendum clasificat la „Conceptul de politica externa al Federatiei Ruse” oficial – si public – al Rusiei, ministerul solicita o „campanie ofensiva de informare” si alte masuri care acopera „sferele militar-politica, economica si comerciala si psihologica informationala” impotriva unei „coalitii de tari inamice” conduse de Statele Unite.

„Trebuie sa continuam sa ne ajustam abordarea relatiilor cu statele neprietenoase”, se arata in documentul din 2023, care a fost furnizat Washington Post de un serviciu de informatii european. „Este important sa cream un mecanism pentru a gasi punctele vulnerabile ale politicilor lor externe si interne cu scopul de a dezvolta masuri practice pentru a slabi adversarii Rusiei.”

Documentul ofera pentru prima data o confirmare oficiala a ceea ce multi din elita Moscovei spun ca a devenit un razboi hibrid impotriva Occidentului.

Rusia incearca sa submineze sprijinul occidental pentru Ucraina si sa perturbe politicile interne ale Statelor Unite si ale tarilor europene, prin campanii de propaganda care sustin politici izolationiste si extremiste, potrivit unor documente ale Kremlinului prezentate anterior de The Post. De asemenea, incearca sa remodeleze geopolitica, apropiindu-se de China, Iran si Coreea de Nord in incercarea de a schimba actualul echilibru de putere.

Folosind un limbaj mult mai dur si mai contondent decat documentul public de politica externa, addendumul secret, datat 11 aprilie 2023, sustine ca Statele Unite conduc o coalitie de „tari neprietenoase” care vizeaza slabirea Rusiei, deoarece Moscova este „o amenintare la adresa hegemoniei globale occidentale”.

Documentul afirma ca rezultatul razboiului Rusiei din Ucraina va determina „intr-o mare masura contururile viitoarei ordini mondiale”, o indicatie clara ca Moscova considera ca rezultatul invaziei sale este legat in mod inextricabil de capacitatea sa – si a altor natiuni autoritare – de a-si impune vointa la nivel global.

Conceptul de politica externa al Federatiei Ruse, care a fost publicat la 31 martie 2023 si aprobat de presedintele rus Vladimir Putin, utilizeaza un limbaj diplomatic fad pentru a face apel la „democratizarea relatiilor internationale”, la „egalitatea suverana” si la consolidarea pozitiei Rusiei pe scena mondiala. Desi Conceptul de politica externa acuza, de asemenea, ca Statele Unite si „satelitii sai” s-au folosit de conflictul din Ucraina pentru a escalada „o politica anti-ruseasca care dureaza de multi ani”, acesta afirma, de asemenea, ca „Rusia nu se considera un inamic al Occidentului… si nu are intentii rele fata de acesta”.

Rusia spera ca Occidentul „isi va da seama de lipsa de viitor a politicii sale de confruntare si a ambitiilor sale hegemoniste si va accepta realitatile complicate ale lumii multipolare”, se arata in documentul public.

Ministerul rus de Externe a precizat intr-o declaratie ca nu comenteaza „existenta sau inexistenta documentelor interne ale ministerului” si nici progresul lucrarilor la acestea. „Asa cum am declarat de mai multe ori la diferite niveluri, putem confirma ca starea de spirit este de a combate in mod decisiv masurile agresive luate de Occidentul colectiv ca parte a razboiului hibrid lansat impotriva Rusiei”, a adaugat ministerul.

Recentul veto al Rusiei impotriva prelungirii monitorizarii de catre ONU a sanctiunilor impotriva Coreei de Nord in legatura cu programul sau de arme nucleare si rachete balistice, punand capat efectiv la 14 ani de cooperare, a fost „un semn clar” ca activitatea avuta in vedere in addendumul clasificat este deja in curs de desfasurare, a declarat un important academician rus cu legaturi stranse cu diplomati rusi de rang inalt.

Academicianul a vorbit sub rezerva anonimatului  despre deliberarile sensibile de la Moscova.

„Rusia poate crea dificultati pentru SUA in multe regiuni diferite ale lumii”, a declarat academicianul. „Este vorba despre Orientul Mijlociu, Asia de Nord-Est, continentul african si chiar America Latina”.

Crearea Conceptului de politica externa si a addendumului clasificat a urmat unui apel adresat academicienilor rusi pentru sugestii politice. O propunere inaintata in februarie 2023 Ministerului de Externe de catre adjunctul sefului Institutului pentru Comunitatea Statelor Independente din Moscova, care mentine legaturi stranse cu aparatul de securitate al Rusiei, a prezentat optiunile Rusiei intr-un mod si mai direct.

Academicianul, Vladimir Zharikhin, a cerut ca Rusia sa „continue sa faciliteze venirea la putere a fortelor de dreapta izolationiste din America”, „sa permita destabilizarea tarilor din America Latina si ascensiunea la putere a fortelor extremiste de extrema stanga si de extrema dreapta de acolo”, precum si sa faciliteze „restaurarea suveranitatii tarilor europene prin sprijinirea partidelor nemultumite de presiunea economica din partea SUA”.

Alte puncte din propunerea de politica, care a fost de asemenea furnizata publicatiei The Post, sugerau ca Moscova sa alimenteze conflictul dintre Statele Unite si China cu privire la Taiwan pentru a apropia Rusia si China, precum si „sa escaladeze situatia din Orientul Mijlociu in jurul Israelului, Iranului si Siriei pentru a distrage atentia SUA de la problemele din aceasta regiune”.

Zharikhin a refuzat sa discute propunerea sa.

Oficialii occidentali au avertizat ca Rusia si-a intensificat campaniile de propaganda si de influenta in ultimii doi ani, in incercarea de a submina sprijinul pentru Ucraina. Ca parte a acestui demers, a incercat sa creeze o noua diviziune globala, eforturile propagandei rusesti impotriva Occidentului rezonand in multe tari din Orientul Mijlociu, Africa, America Latina si Asia.

„Cred ca SUA au fost convinse ca restul lumii – Nordul si Sudul – va sprijini SUA in conflictul cu Rusia si s-a dovedit ca acest lucru nu era adevarat”, a declarat Zharikhin pentru The Post intr-un interviu anterior. „Acest lucru demonstreaza ca lumea unipolara a luat sfarsit, iar SUA nu vor sa se impace cu acest lucru”.

Pentru Mihail Hodorkovski – opozant vechi al lui Putin, care a fost candva cel mai bogat om din Rusia pana cand un conflict cu Kremlinul i-a adus 10 ani de inchisoare – nu este surprinzator faptul ca Rusia incearca sa faca tot ce poate pentru a submina Statele Unite.

„Pentru Putin, este absolut firesc sa incerce sa creeze un numar maxim de probleme pentru SUA”, a spus el. „Sarcina este de a scoate SUA din joc, iar apoi de a distruge NATO. Acest lucru nu inseamna sa o dizolvam, ci sa cream sentimentul in randul oamenilor ca NATO nu ii apara”.

Lungul impas din Congres privind furnizarea de mai multe arme Ucrainei nu face decat sa faciliteze Rusiei provocarea puterii globale a Washingtonului, a spus el.

„Americanii considera ca, in masura in care nu participa in mod direct la razboi [in Ucraina], atunci orice pierdere nu este pierderea lor”, a declarat Hodorkovski. „Aceasta este o neintelegere absoluta”.

O infrangere a Ucrainei, a spus el, „inseamna ca multi vor inceta sa se mai teama de reactiile SUA”, iar costurile pentru Statele Unite nu vor face decat sa creasca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: