Document SECRET la Washington: „Relatia speciala din SUA si Marea Britanie s-a TERMINAT”

externe

Washingtonul considera ca „relatia speciala” dintre Marea Britanie si Statele Unite s-a terminat, se arata intr-un document secret destinat membrilor Congresului american.

Documentul spune ca „relatia cu Marea Britanie ar putea sa nu mai fie considerata ca relevanta de prima importanta in domeniile considerate prioritare pe agenda Statelor Unite”. Potrivit Daily Mail, documentul a fost elaborat de Congressional Research Service, un organism al congresului SUA care pregateste analize confidentiale pentru membrii legislativului.

SUA si Marea Britanie vor ramane probabil „parteneri economici cheie”, insa va avea loc o „reasezare a relatiei speciale deoarece premisele geopolitice care au stat la formarea ei s-au schimbat”.

Termenul de „relatie speciala” a fost folosit de generatii de politicieni, cum ar fi Ronald Reagan si Margaet Thatcher, pentru a descrie relatiile stranse din punct de vedere politic, diplomatic, cultural, economic, militar si istoric dintre cele doua tari.

In timp insa, relatia a ajuns sa fie perceputa astfel doar de o singura parte, de premierii britanici. Cand David Cameron a vizitat Casa Alba in ianuarie, el a insistat sa anunte ca Obama a vorbit despre „relatia speciala” ca fiind „mai puternica decat oricand”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: