Documentar Al Jazeera: saracia impinge multe romance sa se prostitueze

news

Televiziunea Al Jazeera a realizat un documentar despre prostitutia si traficul sexual din tara noastra: Fetele care dispar ale Romaniei. Autorii sugereaza faptul ca saracia le impinge pe tinere in bratele proxenetilor.

Pornind de la cifre statistice potrivit carora Romania se afla in top cinci tari de origine a prostituatelor din Uniunea Europeana, iar o treime dintre victimele traficului de persoane din Romania sunt minore, Al Jazeera prezinta cazul unei tinere de 17 ani, Cristina, care practica sexul pe bani de la varsta de 14 ani. In timp ce fata se pregateste pentru a merge noaptea pe strazile Bucurestiului, mama sa ii pregateste hainele si are grija ca tanara sa aiba la ea prezervative, pentru a se proteja. In acest fel, Cristina isi sustine financiar familia.

Potrivit Al Jazeera, judetul Bacau, o regiune extrem de saraca, este una dintre zonele din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de adolescente care sunt date disparute, dupa ce au cazut in mainile traficantilor de persoane. Traficantii observa cu usurinta tinerele vulnerabile si disperarea acestora de a pleca de acasa, aceste fete fiind victimele ideale, noteaza ziare.com. De altfel, Romania se afla in topul destinatiilor pe site-urile care promoveaza turismul sexual.

Unele fete sunt sechestrate si trimise in Spania, Italia sau in alte locuri, insa cele mai multe sunt duse in Bucuresti, unde practica prostitutia pe strazi sau in cluburi de noapte.

Autorii documentarului Al Jazeera mai vorbesc si despre slaba reactie a autoritatilor romane in fata acestui fenomen care capata proportii de la un an la altul. In Romania, celor care depun marturie impotriva traficantilor nu li se protejeaza identitatea de catre politie, astfel ca este si mai dificil de combatut traficul de persoane – care are puternice legaturi cu crima organizata. In plus, parlamentarii romani au redus, in 2014, pedepsele pentru traficantii de persoane, de la 5-15 ani, la 3-10 ani.

In material este prezentat cazul lui Tudor, un traficant de persoane care a facut inchisoare doar patru ani, fiind eliberat pentru buna purtare. El le-a povestit reporterior cum „cumpara” fetele de la tara si cat castiga de pe urma lor. „Am avut fete din toata tara. Aveam un tip care imi cauta fetele. Imi cerea 500 de euro pentru fiecare. In cea mai slaba noapte, o femeie poate produce 300 de euro, dar sunt si nopti in care poate obtine chiar si 2.000 de euro”, a spus Tudor.

Sursa citata noteaza ca politia locala este desori implicata in traficul de persoane, iar fetele nu au nicio protectie din partea autoritatilor. Politia romana a evitat sa acorde un raspuns oficial la cererile de interviu ale Al Jazeera.

Foto: bt.dk

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: