Documente! In 2015, Ciolacu a initiat legea pentru reintroducerea pensiilor speciale pentru parlamentari: „O necesitate”

politica

In aprilie 2015, 200 de parlamentari ai PSD au semnat un proiect de lege prin care urmau sa fie reintroduse pensiile speciale pentru parlamentari. Legea a fost adoptata apoi in 15 decembrie si promulgata de presedintele tarii pe 23 decembrie.  

Pensiile speciale pentru parlamentari si pentru alte categorii de demnitari fusesera taiate anterior de catre Guvernul Boc. Pe 29 aprilie 2015, trei deputati PSD (Duvaz, Stanciu Anghel si Petre Daea) au depus un proiect de lege „pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor”.

Proiectul era sustinut de peste 200 de semnaturi ale parlamentarilor PSD. La pozitia 75 apare si semnatura actualului presedinte al PSD, Marcel Ciolacu.

In expunerea de motive, cei 200 de parlamentari PSD, printre care se afla si Ciolacu, afirmau ca este nevoie de pensii speciale pentru ca deputatii si senatorii au „un grad sporit de responsabilitate”, astfel incat pensia speciala este o „necesitate”.

In document se prevede clar ca nu este nevoie de finalizarea mandatului de parlamentar pentru a beneficia de pensie speciala, „dreptul de indemnizatie se acorda proportional cu perioada de mandat exercitata”. Prin urmare, si Marcel Ciolacu va beneficia de pensie speciala chiar daca a demisionat din Parlament cu cateva zile inainte de finalizarea mandatului, el avand deja doua mandate. Nu beneficiaza insa parlamentarii aflati la primul mandat care demisioneaza inainte sa isi termine mandatul.

Vezi pe site-ul Parlamentului toate informatiile legate de aceasta lege.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, si liderul deputatilor social-democrati, Alfred Simonis, au anuntat luni ca vor demisiona din Parlament in ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie speciala.

Marcel Ciolacu a aratat ca singurul principiu corect care trebuie sa stea la baza pensiei este ”cat contribui, atat primesti”.

„Voi demisiona din Parlament in ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie speciala. La fel am facut si acum patru ani, la fel voi face si acum. Legea spune ca pensiile speciale se acorda doar pentru cei care au cel putin un mandat intreg de parlamentar. In mandatul meu, PSD a asumat o directie clara in ceea ce priveste aceasta nedreptate crasa la adresa milioanelor de pensionari care au pensii pe baza contributivitatii. Am initiat si am votat legea prin care toate pensiile speciale care depasesc 7.000 de lei sunt impozitate cu 85%. Nu este suficient, dar este singura varianta constitutionala in acest moment. Imi doresc sa reusim ca impreuna sa ii dam jos pe toti cei care s-au cocotat pe Everestul financiar al pensiilor speciale. O buna ocazie a fost ratata din nou de Guvernul Orban in acest an, cand a refuzat sa dea o ordonanta de urgenta pentru eliminarea pensiilor speciale, act normativ care s-ar fi aplicat imediat. Cateva miliarde bune de lei economisite astfel ar fi fost mult mai utile la Sanatate in lupta cu pandemia sau pentru a pregati scolile pentru ca elevi sa-si poata continua procesul educational”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a anuntat si el ca va demisiona pentru a nu beneficia de pensie speciala.

„Nu vreau pensie speciala! Pensia trebuie sa fie rezultatul contributivitatii, nu al vreunei functii. De aceea, imi voi da demisia din Parlament in ultima zi de mandat, pentru a nu beneficia vreodata de pensie speciala! Conform legii, pensiile speciale se acorda doar daca parlamentarii au cel putin un mandat intreg. Nu am de gand sa incasez bani care nu mi se cuvin. Ca tanar politician, cred ca a venit timpul sa impunem o alta mentalitate in politica. Iar corectitudinea si cinstea in fata oamenilor sunt principii care nu pot fi negociate”, a spus Simonis, intr-o postare pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: