Doi adolescenti din Germania retinuti pentru ca ar fi pus la care un atac intr-o piata de Craciun

externe

copil, ucrainean, aruncat, canal, Germania, rus

Doi adolescenti in varsta de 15 si 16 ani au fost arestati de autoritatile germane, fiind suspectati ca planuiau un atac islamist la o piata de Craciun sau la o sinagoga, potrivit BBC.

Baiatul in varsta de 15 ani, un germano-afgan din orasul Burscheid, a fost retinut dupa ce i-a fost perchezitionata casa.

Nu se stie cat de grav a fost asa-zisul complot. Se pare ca politia a intervenit pentru a fi sigura, deoarece baiatul mentionase o ora si un loc.

„Planul parea bine pus la punct. Am primit un pont din strainatate despre posibile planuri pentru un atac care implica pe cineva din Renania de Nord-Westfalia si atunci a intervenit aparatul de securitate”, a spus ministrul local de interne Herbert Reul.

Tanarul de 16 ani, descris ca fiind cetatean rus, a fost retinut in orasul Wittstock/Dosse din statul Brandenburg, din nord-estul Berlinului, sub suspiciunea ca a pregatit presupusul complot.

Procurorii din cele doua state vor prelua acum ancheta.

Reul a spus ca tinerii hotarasera si care piata de Craciun va fi tinta, iar data era 1 decembrie, potrivit radiodifuzorului public WDR. Ceea ce nu este clar este unde ar fi trebuit sa se desfasoare presupusul atac. Informatiile initiale mentionau Koln, dar surse germane au sugerat mai tarziu ca ar fi fost orasul Leverkusen, aflat din apropiere.

Se pare ca tinerii au facut schimb de informatii prin aplicatia de mesagerie Telegram despre utilizarea dispozitivelor incendiare artizanale sau a unei dube pentru a-si indeplini planurile.

Presupusul atac aminteste de cel din decembrie 2016 de la Berlin, cand un jihadist a deturnat un camion si l-a condus in multimea de oameni de pe Breitscheidplatz, provocand moartea a 13 persoane.

Arestarile au avut loc in timp ce seful serviciilor de informatii interne germane, Thomas Haldenwang, a avertizat ca riscul atacurilor militantilor islamisti este „real si mai mare decat a fost pana acum” din cauza razboiului dintre Israel si Hamas.

Haldenwang, care este seful Oficiului Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV), a citat o varietate de grupuri care raspandesc ura si antisemitism, adaugand ca a subliniat in mod repetat ca un atac ar putea avea loc oricand in Germania.

Luna trecuta, BfV a declarat ca lucreaza pentru a interzice sprijinul pentru Hamas si pentru o retea pro-palestiniana numita Samidoun. Cu toate acestea, Haldenwang a spus ca grupurile jihadiste precum Al-Qaeda si asa-zisul Stat Islamic sunt cele care exploateaza situatia pentru a transmite o poveste despre victime musulmanilor din Occident.

El a avertizat ca amenintarile cu atacuri asupra poporului si institutiilor evreiesti si israeliene, precum si asupra Occidentului in ansamblu, au crescut semnificativ.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: