Doi bistriteni, campioni mondiali la atelaje trase de caini. Cei doi, tata si fiu, ingrijesc 30 de caini de competitie

sport

Doi bistriteni, tata si fiu, au castigat primele locuri la Campionatul Mondial de atelaje trase de caini desfasurat in Abertamy, Cehia. Beauty, Horus, Atack sau Fulger sunt cei cativa dintre cainii nordici (husky) cu care Romania a castigat aurul si argintul la acest concurs. Conducatorii „carturilor” au spus ca relatia cu cainii si increderea reciproca este foarte importanta in competitii si ca, de asemenea, antrenamentele conteaza mult.

Evenimentul nu a fost lipsit de momente memorabile pentru cei doi, pe care au tinut sa ni le impartaseasca. Bogdan Berende – campion mondial: „In a treia zi am ramas fara frane. Norocul a fost ca m-am inteles cu liderii si m-au ghidat si nu am gresit nici o intersectie.” Iar Damaschin Berende – vicecampion mondial a spus: „La un moment dat ochelarii imi erau plini de noroi si nu mai vedeam nimic, mi-am lasat o fanta intre casa si ochelari, dar nu au trecut decat 5 secunde pana cand am fost plin de noroi deci important era sa am incredere in cainii mei. Am avut si am castigat.”

Damaschin Berende se ocupa de cainii nordici de 8 ani. El concureaza cu fiul sau, Bogdan, atat pe zapada cat si pe uscat. Acesta a mai spus ca trebuie sa lucrezi continuu cu partenerii canini. „Un cart de concurs are intre 15 si 45 de kg dar nu aluneca, ruleaza rotile. Asa ca forma fizica a cainilor e extrem de importanta. Trebuie sa lucrezi pe ceea ce inseamna forta, rezistenta si viteza”, a mai spus vicecampionul mondial Damaschin Berende.

Familia Berende are 30 de caini pe care ii antreneaza. Pentru ei sezonul competitional incepe toamna si se incheie in aprilie si cum cainii nu pot alerga la peste 15 grade Celsius sezonul este presarat si de cateva pauze sezoniere pentru recuperare.

Damaschin si Bogdan Berende sunt si gazdele uneia dintre cele 7 etape ale Campionatului Mondial de Sanii trase de cani, care are loc in Pasul Tihuta. Ei incearca sa promoveze aceste competitii in Romania si nu numai si sa obtina cat mai multe premii, potrivit tvr.ro.

(sursa foto: Clubul Sportiv Sleddog Bistrita-Nasaud)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: