Doi canadieni din Cluj isi inchid afacerea, in urma „Revolutiei fiscale” a PSD-ului: „Actualul climat nu este favorabil micilor afaceri, schimbari mult prea brutale”

politica

Doi tineri canadieni, care au deschis in urma cu mai bine de 3 ani un restaurant in centrul municipiului Cluj-Napoca, isi inchid afacerea din cauza schimbarilor fiscale introduse de Guvern si acuza ca actualul climat nu este favorabil micilor afaceri, transmite corespondentul Mediafax.

Oliver Ryffel are 40 de ani, a venit din provincia Alberta (Canada) si s-a stabilit la Cluj-Napoca in 2013, iar in vara anului 2014, impreuna cu un prieten, a deschis un restaurant in centrul orasului. Localul are 8 angajati si a functionat pana acum ca o mica afacere pe care asociatii canadieni vor sa o inchida peste cateva zile.

”Am venit prima data in Romania in 2006, fiind curios cum arata o tara est-europeana. Am fost la Sibiu si Bucuresti, mi-a placut tara foarte mult, am revenit, in 2009, la Cluj-Napoca, oras in care m-am simtit ca acasa si unde ma gandeam ca as putea locui.

M-am stabilit aici in 2013, iar in iulie 2014 am deschis impreuna cu un prieten de asemenea din Canada, iar ulterior ni s-a alaturat si un roman, un restaurant in centrul orasului, cu preparate internationale si din bucataria canadiana, produsele proaspete provenind de pe piata locala.

Am functionat pana acum, ne-am format o clientela, credeam ca mergem in directia buna, spre o crestere dar, din pacate, schimbarile fiscale introduse de Guvern anul trecut au pus in incurcatura multe afaceri mici, printre care si pe noi. De la 1 ianuarie 2018 au aparut alte schimbari, mult mai brutale, care din pacate ne impiedica sa ne continuam activitatea, astfel ca am decis sa inchidem afacerea”, a declarat Rydell.

Potrivit acestuia, la inceput restaurantul parea o afacere care se putea conduce dar, pe parcurs, a devenit din ce in ce mai greu din cauza suprafiscalitatii.

Rydell a reclamat taxele care trebuiau platite pentru local, care nu se bazeaza pe profitul inregistrat sau pe venituri, ci pe suprafata si pe locul unde este amplasat, ceea ce a insemnat costuri suplimentare de achitat.

”A fi o lovitura dura pentru noi si nu am putut plati, am negociat o esalonare cu ANAF pentru sase luni, aveam de plata peste 2.000 de lei doar pentru asta. Mai este o noua taxa care trebuie platita in plus pentru angajatii part-time, cum sunt majoritatea ai nostri, ceea ce inseamna alte 3.000 de lei in plus pe luna. Nu poti suporta la nesfarsit aceste taxari suplimentare care iti ruineaza afacerea. Numai in aceasta luna avem de platit taxe suplimentare de peste 7.000 de lei ceea ce este foarte mult pentru o mica afacere cum este a noastra, aproape echivalentul chiriei. Actualul climat nu este deloc favorabil, nu este prietenos pentru mici afaceri. Am constatat o lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste fiscalitatea, in fiecare an aparea ceva in plus de la Guvern. Este foarte greu, iti faci un plan de afaceri si nu stii ce te asteapta, este stresant, este foarte greu sa il respecti. Sunt dezamagit de aceste masuri guvernamentale”, a explicat canadianul.

Localul din centrul Clujului, cu peste 50 de locuri, are 8 angajati care vor trebui sa isi caute de lucru in alta parte, iar asociatii trebuie sa se reorienteze dupa experienta de antreprenori.

”Eu voi ramane aici la Cluj, unde m-am si casatorit, dar nu ma voi mai lansa in afaceri, imi voi cauta un loc de munca unde sa lucrez pentru cineva, pentru ca dupa stresul de a conduce o afacere si a avea grija de angajati simt ca am nevoie de altceva. Eu sunt un om cinstit si nu am dorit sa conduc altfel afacerea in acest domeniu, sa gasesc portite pentru a nu plati taxele”, a mentionat Oliver Rydell.

Acesta a precizat ca, spre deosebire de Romania, in Canada, daca ai o mica afacere si nu faci profit, nu trebuie sa platesti taxe.

”O afacere mica este ca o samanta plantata care trebuie ingrijita pentru a creste, dar aici se procedeaza altfel, astfel ca rezultatul este esecul afacerii, si asta nu din vina ta ca investitor”, a conchis Rydell.

Restaurantul canadienilor se va inchide in 31 ianuarie 2018.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: