Doi dintr-un foc. Plangere penala la DNA pe numele fostilor premieri Victor Ponta si Sorin Grindeanu. Un general SIE i-a turnat pe cei doi

news

Avocatul Florin Ghiulbenghian a anuntat, vineri, ca a depus la DNA mai multe plangeri penale care ii vizeaza pe fostii premieri Victor Ponta si Sorin Grindeanu, dar si pe Varujan Pambuccian, Sebastian Ghita si compania RCS& RDS.

Ghiulbenghian il acuza pe Sorin Grindeanu ca in perioada cat a fost ministru al Comunicatiilor ar fi primit bani de la Sebastian Ghita pentru a facilita a obtinerea de licente de utilizare a frecventelor radio de mare viteza, utilizate in telefonia mobila.

”In fapt, subsemnatul Ghiulbenghian Florin Mihai, in urma informatiilor furnizate de catre generalul SIE in rezerva Nicolae Iana, am procedat la verificarea modului in care societatea comerciala RCS & RDS S.A. a achizitionat de la societatea comerciala 2K Telecom S.R.L. licentele de utilizare a frecventelor radio pe care aceasta le utiliza in baza castigarii unei licitatii a ANCOM.

Astfel, am constatat ca, in cursul lunii iulie 2013, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a inamanat societatii comerciale 2K Telecom licentele de utilizare a frecventelor radio in banda de 2600 MHz, in urma castigarii licitatiei organizate de ANCOM in cursul anului 2012. Societatea comerciala 2K Telecom a achitat ANCOM suma de 6.601.000 Euro pentru licentele de utilizare. Societatea comerciala RCS & RDS a participat si ea la licitatia din 2012 si a castigat licentele de utilizare a doua blocuri de frecvente radio in banda de 900MHz, pentru care a platit suma de 40 milioane Euro, dar nu a licitat pentru blocurile de frecventa din banda de 2600 MHz, desi acestea, din punct de vedere tehnic, ii erau extrem de necesare pentru oferirea de servicii de comunicatii de telefonie mobila de viteza mare.

Prin contractele incheiate intre ANCOM si castigatorii licentelor s-au stabilit conditii tehnice minimale pe care acestia trebuiau sa le respecte, sub penalizarea pierderii respectivelor licente. Datorita conditiilor din piata si a inceperii urmaririi penale impotriva grupului de firme controlate de catre numitul Ghita Sebastian Aurelian, societatea comerciala 2K Telecom nu a putut sa-si indeplineasca obligatiile contractuale si, in mod normal, ANCOM ar fi trebuit sa rezilieze contractul de uilizare a frecventelor. Cu toate acestea, in urma pesiunilor exercitate de numitul Statescu Gabriel asupra lui Grindeanu Sorin, ministru de resort in acea perioada, ANCOM, in baza ordinului ministrului, a decis, in august 2015, sa accepte cesionarea licentelor direct de la societatea 2K Telecom SRL catre societatea comerciala RCS & RDS S.A., cu plata unei sume importante de bani care reprezinta prejudicul direct creat ANCOM prin nerespectarea contractului initial. Exista suspiciunea intemeiata ca o parte din suma incasata abuziv de catre numitul Ghita Sebastian prin aceasta operatiune ilegala a servit platii serviciilor prestate de catre numitii Grindeau Sorin si Statescu Gabriel, precum si altora, pentru ajutorul dat. Mentionez de asemenea ca respectivele blocuri de frecvente radio erau solicitate si de firmele concurente din piata de telecomunicatii mobile, prejudiciul creat statului prin acceptarea ilegala a cesionarii acestora fiind astfel mai mare decat valoarea de transfer achitata de RCS&RDS SA.

De altfel, in baza raportului Curtii de Conturi redactat in anul 2016 si prezentat Ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale din acea perioada, a rezultat ca activitatea de mentenanta si service prestata de 2K Telecom SRL pentru beneficiarul ANCOM poduce un prejudiciu anual de peste 500.000 de Euro. In urma discutiilor cu functionari ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale au rezultat indicii ca respectivul Raport a fost blocat prin interventia directa a lui Sarbu Ilie, socrul premierului in functie la acea data si vicepresedinte al Curtii de Conturi, cu scopul clar de a proteja activitatea infractionala a societatii 2k Telecom, coordonata de Ghita Sebastian, in coniventa infractionala cu functionari din cadrul ANCOM si al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale”, arata plangerea depusa la DNA.

Ghiubenghian mai afirma ca Grindeanu, din pozitia de presedinte al ANCOM, are acum posibilitatea de a distruge documente doveditoare .

”Si va solicit respectuos ca, luand in considerare numirea numitului Grindeanu Sorin in functia de Presedinte al ANCOM, pozitie din care are posibilitatea de a alterea si distruge dovezile privind infractiunile reclamate, comise in perioada in care era Ministrul Comunicatiilor, sa dispuneti cu maxima celeritate ridicarea de la ANCOM a documentelor probatorii mentionate de mine, precum si sa luati toate masurile legale pentru a determina oprirea posibilelor tentative de influentare a martorilor de catre numitul Grindeanu Sorin”, afirma Ghiulbenghian.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: