Doi experti critica dur intentiile de a pune in aplicare referendumul din 2009: „Este un argument imbecil ca ‘poporul a votat'”

politica

Doi experti in politici publice, Marius Ghincea si Septimius Parvu, critica dur intentia noului presedinte al Senatului, Anca Dragu, de a pune in aplicare referendumul din 2009 privind parlament unicameral cu 300 de membri.

„Ideea unui ‘parlament unicameral cu 300 de parlamentari’ este un mijloc catre un scop, nu un scop in sine. Pana acum nu am auzit/citit un argument persuasiv si educat despre care ar fi scopul final ce ar fi atins prin desfiintarea unei camere si reducerea numarului de parlamentari.

Reformele constitutionale nu se realizeaza doar pentru ca nu ne plac mutrele parlamentarilor, ci pentru ca arhitectura institutionala nu atinge dezideratele statului si societatii. Si cred ca este deja mai mult decat evident ca argumentul ‘poporul a votat la referendum’ este mai mult decat imbecil. Referendumul a fost consultativ si statul de drept/democratia moderna exista tocmai pentru a evita domnia gloatei care poate fi usor manipulata de populisti ipocriti precum Basescu.

Romania are o traditie democratica bicamerala care urmareste sa ingreuneze procesul legislativ, sa ofere o reprezentare mai ridicata diverselor grupuri de interese din societate si sa asigure mecanisme de control si revizuire inaintea promulgarii. Problema arhitecturii parlamentare romanesti nu este ca avem bicameralism, ci ca avem, de fapt un ‘unicameralism tricameral’, cum spunea Simina Tanasescu intr-un celebru articol. Daca arhitectura parlamentara ar merita o revizuire, ar fi catre o re-simetrizare a bicameralismului”, a scris Marius Ghincea pe Facebook. Ghincea este expert in politici publice la Johns Hopkins School of Advanced International Studies

Nici Septimius Parvu, expert in cadru EFOR, nu este de acord cu parlamentul unicameral.

„Recunosc ca nu inteleg urgenta punerii pe agenda a unui Parlament unicameral. De fapt nu inteleg de ce avem nevoie de unicameral. Hai sa ne gandim numai cate mizerii au fost blocate avand la dispozitie doua camere. Si nu in ultimul rand, nu toate referendumurile sunt ok”, a scris Parvu pe Facebook.

Presedintele Senatului, Anca Dragu, a anuntat joi infiintarea unei comisii parlamentare comune pentru punerea in aplicare a referendumului din 2009, cand romanii au votat pentru un parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari.

„Vom infiinta o comisie parlamentara comuna la nivelul Camerei si Senatului, care are ca scop intregul proces electoral, dar si aplicarea acestei masuri”, a declarat joi, 24 decembrie, Anca Dragu la Digi24.

Comisia va fi infiintata la inceputul anului viitor, daca nu se reuseste in ultima saptamana din acest an.

„Probabil la inceputul lunii ianuarie. Incercam si acum, saptamana viitoare, in masura in care vom avea toate avizele”, a mai precizat Anca Dragu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: