Doi frati au fost condamnati la cate 40 de ani de inchisoare, dupa ce au recunoscut uciderea in 2017 a jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

externe

Doi frati au fost condamnati, fiecare, la cate 40 de ani de inchisoare, dupa ce au recunoscut uciderea in 2017 a jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, in chiar prima zi a procesului lor, potrivit Reuters.

La deschiderea procesului, Alfred si George Degiorgio au pledat „nevinovati”, dar mai tarziu au acceptat sa-si recunoasca vinovatia in schimbul unei sentinte mai blande. Daca erau gasiti vinovati, riscau inchisoare pe viata.

Paul Caruana Galizia, unul dintre cei trei fii ai jurnalistei asasinate, a salutat sentinta.

Recunoasterea vinovatiei ridica la patru numarul persoanelor care au recunoscut ca au planuit crima. Un al cincilea barbat, magnatul local Yorgen Fenech, este inca in inchisoare in asteptarea procesului. Procurorii cred ca el a comandat uciderea, lucru pe care el il neaga.

Intr-un interviu acordat Reuters la inceputul acestui an, George Degiorgio a marturisit crima. Un avocat al celor doi frati a mai spus ca acestia au cerut gratierea in schimbul divulgarii a „tot ce stim despre alte crime, bombe si infractiuni”.

Cererea lor de gratiere nu a fost acceptata, iar juriul, format din cinci barbati si patru femei, a fost instruit la inceputul procesului sa ia in considerare doar ceea ce aude in sala de judecata.

Daphne Caruana Galizia, in varsta de 53 de ani, era binecunoscuta in Malta pentru investigatiile ei. Asasinarea ei din 16 octombrie 2017 a ridicat intrebari privind statul de drept in cel mai mic membru al Uniunii Europene.

In timpul sedintei de dimineata, procurorii au spus ca Degiorgios si un alt complice – Vincent Muscat – planuisera initial sa o impuste pe jurnalista, dar apoi au procurat o bomba pe care i-au pus-o in masina. George Degiorgio a declansat bomba de pe un iaht aflat in largul coastei Maltei, in timp ce Alfred Degiorgio si Muscat au fost doar „observatori”.

Muscat si-a recunoscut vina anul trecut, si a facut o intelegere cu procurorii, oferindu-le informatii in schimbul unei pedepse de 15 ani de inchisoare.

Fratii Degiorgio si Muscat au fost arestati in decembrie 2017 si de atunci se afla in spatele gratiilor.

O mare parte a cazului a fost construita in jurul marturiilor si inregistrarilor conversatiilor telefonice ale intermediarului,

Melvin Theuma, care, la sfarsitul anului 2019 a fost gratiat prin decret prezidential in schimbul informatiilor.

El a sustinut ca asasinatul a fost comandat de Fenech, care conducea un consortiu caruia in 2015 i s-a atribuit un contract guvernamental controversat pentru construirea unei centrale electrice.

Fenech a fost arestat in noiembrie 2019.

Daphne Caruana Galizia a dezvaluit existenta unei companii secrete care ar fi fost menita sa dirijeze fonduri catre companii inregistrate in Panama apartinand ministrului Energiei de atunci Konrad Mizzi si lui Keith Schembri, seful de cabinet al premierului, dar nu a reusit sa aduca nicio dovada in acest sens.

Dupa moartea ei, o investigatie Reuters a stabilit ca acea companie apartinea lui Fenech.

Arestarea lui Fenech a dus la demisia lui Schembri si a premierului Joseph Muscat. Ambii neaga orice implicare in uciderea jurnalistei si nu au fost urmariti penal.

Cea de-a cincea comemorare a mortii jurnalistei va fi marcata, duminica, printr-un miting.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: