Doi pakistanezi arestati la Atena pentru ca ar fi planuit sa atace tinte evreiesti si israeliene in capitala Greciei

externe

Doi barbati acuzati ca ar fi planuit un atac extremist asupra unui restaurant evreiesc din centrul Atenei si posibil asupra altor tinte care ar produce victime civile au fost arestati sub acuzatia de terorism in Grecia, a anuntat politia marti, informeaza Ekathimerini.

Suspectii au fost acuzati de apartenenta la o organizatie terorista si se afla la sediul politiei din capitala, au declarat autoritatile. Un al treilea barbat, care nu se afla in tara, a fost cautat pentru audieri si acuzat in lipsa.

Oficiali guvernamentali si din politie au declarat pentru Associated Press ca ambii suspecti sunt de origine pakistaneza si au 27 si 29 de ani. Oficialii au cerut sa nu fie identificati pana la anunturile oficiale.

Cei doi suspecti au intrat ilegal in Grecia din Turcia si se afla in tara de cel putin patru luni.

Ca parte a investigatiei lor, politia a facut mai multe perchezitii in Atena, precum si in sudul Greciei si pe insula Zakynthos.

Arestarile au fost efectuate deoarece se credea ca atacul de la restaurantul evreiesc este iminent, au declarat politia si oficialii guvernamentali. Se crede ca cei doi barbati aflati in arest fac parte dintr-o retea si urmeaza sa fie audiati vineri de un procuror, au spus oficialii.

„Scopul lor nu a fost doar sa provoace pierderea de vieti nevinovate, ci si sa submineze sentimentul de securitate din tara, in timp ce dauneaza institutiilor publice si ameninta relatiile internationale [ale Greciei]”, se arata intr-un comunicat al politiei.

Divizia anti-terorism din Grecia si Serviciul National de Informatii au fost implicate in arestari si au primit asistenta de la un serviciu de informatii strain care nu a fost identificat, potrivit declaratiei.

Insa, potrivit The Times of Israel, serviciul strain este Mossadul, care a sprijinit ancheta grecilor, si care a declarat ca cei doi pakistanezi fac parte dintr-o retea terorista iraniana.

„Operatiunea demonstreaza ca fortele de securitate ale tarii sunt bine pregatite pentru toti grecii si toti vizitatorii din tara noastra”, a scris ministrul ordinii publice, Takis Theodorikakos, intr-un tweet.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: