Doi parinti din Oradea, trimisi in judecata dupa ce si-au retras copiii din sistemul de invatamant de stat

news

parinti, Oradea, dosar penal, retragere, copii, sistem de invatamant de stat

Estera si Darius Cornean, doi parinti din Oradea, au fost trimisi in judecata pentru ca au decis sa iti retraga copiii din sistemul educational din Romania si sa ii inscrie la cursuri online de la o scoala din SUA.

Cei doi sunt revoltati si sustin ca autoritatile nu sunt interesate de binele copiilor si de evolutia lor academica, ci doar daca sunt inscrisi sau nu la o scoala din Romania. Cei doi sunt acuzati acum de incalcarea articolului 380 din Codul Penal, adica impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu, scrie cotidianul local Bihoreanul.

Estera si Darius sunt parintii a trei copii: Daria (10 ani), Dominic (12 ani) si Ianis (21 de ani). In 2022, parintii au luat decizia de a-i retrage pe Daria si pe Dominic de la Liceul German Friedrich Schiller, unde erau in ciclul primar.

„Cunosteam tot mai multi parinti care au optat pentru alternative moderne la sistemul educational. Ne-am documentat, pentru ca ne doream cea mai buna alegere pentru copiii nostri. Nu avem ce sa le reprosam invatatoarelor, erau profesioniste, dar actionau in limitele sistemului. Ne-am dorit o educatie centrata pe copii”, a declarat Darius.

Cei doi si-au inscris copiii la Abeka Academy, o scoala privata din Pensacola, Florida, care ofera si servicii de homeschooling, model in care copiii raman acasa si invata sub supravegherea parintilor.

Abeka tine in America ore fizice, in clase, care pentru copiii internationali sunt transmise online. Dezavantajul e ca la Abeka nu se predau ore de limba romana sau alte discipline specifice Romaniei, precum geografie si istorie, lectii pe care acum le suplineste Estera si pentru care, in viitor, vor sa plateasca profesori in privat. Financiar, familia se sustine prin munca lui Darius, asa reusind sa plateasca si costurile anuale de scolarizare de aproape 3.000 dolari pentru ambii copii.

Un avantaj pe care sotii Cornean il considera nepretuit este timpul liber castigat. Dupa ora pranzului, copiii termina lectiile si temele, iar apoi merg la sport, fiind inscrisi la cluburi locale. „Inainte, dupa scoala si teme, nu le ramanea timp pentru nimic”, spune Darius. „Inteleg ca exista tot felul de prejudecati despre ce inseamna homeschooling, de la ideea ca acei copii nu ar urma niciun fel de scoala sau ca parintii ar fi anarhisti, conspirationisti, antisistem sau fanatici religiosi. Nu intram in niciuna din categorii. Dimpotriva, suntem oameni care ne ducem viata de zi cu zi in zgomotul societatii, ne izbim de aceleasi probleme ca toti concetatenii nostri, sustinem digitalizarea, ne-am si vaccinat si am avut chiar discutii in familie despre ce protocol de vaccinare sa alegem”, spune Darius Cornean.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: