Doi tineri cardiologi din Suceava, umiliti de directorul spitalului: „Am trecut la post negru, fac rugaciuni sa vina sa isi semneze fisele”

news

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava,  Alexandru Calancea, a avut joi o interventie batjocoritoare la adresa a doi tineri medici cardiologi, Paul Turcoman si Laurian Blaga, pe care i-a eliminat din Compartimentul de Chirurgie Interventionala. Cei doi au fist mutati in alta sectie, insa refuza sa indeplineasca ordinul directorului.

„Ma rog la Dumnezeu in fiecare zi ca cei doi medici sa vina sa semneze fisele de post cat mai repede. Am intensificat rugaciunile, am diversificat paleta de rugaciuni si postul e mai intens. Am trecut si la portiuni de post negru”, a declarat Alexandru Calancea.

Prezent la Suceava, vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, deputatul USR Emanuel Ungureanu, a cerut, joi, demisia lui Alexandru Calancea.

Intr-o conferinta de presa organizata in fata spitalului judetean, deputatul Ungureanu a declarat ca managerul Calancea „a mintit ingrozitor”, a spus „minciuni ordinare” atunci cand a declarat public ca nu au fost sincope in derularea programului de stenturi gratuite pentru pacientii cardiaci cronici din cauza lipsei de materiale si a prezentat documente care arata ca, in perioada in care a fost coordonatorul Compartimentului de Cardiologie Interventionala (pana la 1 noiembrie 2022), doctorul Turcoman a solicitat conducerii spitalului sa aloce fonduri pentru achizitia de materiale si a fost refuzat si ca pacienti cardiaci care ar fi putut fi stentati la Suceava au fost trimisi la Iasi de medici cardiologi din spital, din acelasi motiv – lipsa de materiale.

„Conducerea spitalului judetean isi permite luxul sa faca tot ceea ce poate ca sa indeparteze doi medici care au salvat cel putin 3.200 de vieti, cu interventii extrem de complicate pe cord, care se fac in Germania, Austria, Italia, in tarile civilizate din lume. Suceava are o sansa uriasa sa aiba doi medici extraordinari, sa aiba dotari exceptionale si din cauza lipsei de intelepciune a conducerii spitalului, acesti medici lucreaza oriunde in alta parte, nu in locul in care au salvat si pot salva nenumarate vieti. Mor oameni in intervalul in care acesti medici de exceptie, care nu sunt spagari, care n-au un renume prost in oras, care au salvat cazuri complicate de la moarte sigura, sunt impiedicati sa ajute bolnavii in stare grava”, a declarat deputatul Ungureanu, citat de Monitorul de Suceava.

Parlamentarul a spus ca ceea ce l-a convins sa vina la Suceava ca sa vada exact care este situatia de la Cardiologie a fost faptul ca din referintele pe care le-a cerut despre doctorii Blaga si Turcoman a aflat ca „nu sunt spagari” si ca „isi fac meseria cu cinste”, iar „pe pacient nu il intereseaza scandalul, ci ca un medic care il poate salva nu poate intra in sala din motive administrative, ca nu e fisa postului”. „Medicii sunt hartuiti, se sparge usa cu ranga, dar victime nu sunt ei, ca maine daca vor sa plece sa-si gaseasca un loc de munca mai bine platit, pot sa plece. Raman insa sucevenii fara doctori”, a afirmat Ungureanu.

De asemenea, el il acuza pe managerul Alexandru Calancea ca le-a transmis medicilor cardiologi sa nu mai directioneze pacienti catre doctorii Turcoman si Blaga pentru ca acestia „nu mai au dreptul sa opereze in Compartimentul de Chirurgie interventionala”, precum si de faptul ca incalca ordinul nr. 6 al ministrului Sanatatii, dat in septembrie 2022, care impune ca un compartiment de cardiologie interventionala sa aiba cel putin doi medici pentru functionarea programelor nationale pentru acuti si cronici. In opinia deputatului, cand cei doi medici au fost scosi din program, printr-un „abuz in serviciu al managerului”, au fost puse in pericol finantarea pentru compartiment si indeplinirea criteriilor de eligibilitate.

„Aici nu e mosia cuiva. Cand un pacient intra in aceasta institutie devine pacientul tuturor. Omul trebuie sa fie salvat.(…) Manageri mai gasim, o sa gaseasca PSD-PNL sa-si puna un om. Pe mine, ca apartinator al unor parinti in varsta din Suceava, ma intereseaza ca programul sa existe aici si medicii cardiologi Turcoman si Blaga sa fie adusi pe sectia unde au salvat peste 3.200 de vieti, sa li se creeze climatul necesar”, a spus Emanuel Ungureanu. Acesta considera ca „un manager intelept ar fi stiut sa gestioneze lucrurile in folosul pacientilor”, ca „doctorul Calancea nu are nici o scuza, mai ales ca este cardiolog” si ca „orice manager de spital care nu este capabil sa pastreze medici care fac performanta trebuie sa plece”.

„Este extraordinar ca la Suceava, din 2019, functioneaza un program cardio complet, care poate sa se bata cu oricare din lume. Ai un program functional, medici competenti, nespagari, care ajuta pacientii, lasa-i sa-si faca treaba. Daca nu esti in stare sa gestionezi asta ca manager, pleci. Dovada ca managementul este prost este ca medicilor din spital, care stiu ce se intampla, le este frica sa vorbeasca”, a mai spus deputatul Emanuel Ungureanu.

Intrebat joi daca la adresa celor doi medici a fost inregistrata vreodata vreo reclamatie, managerul Calancea a raspuns ca nu, iar in legatura cu evacuarea fortata a lor din camera de garda si inventarierea lucrurilor personale, managerul a spus ca sunt „aberatii, lucruri lacrimogene in media si pe facebook”. Motivul pentru care ar fi fost evacuate lucrurile medicilor, in absenta lor, ar fi acela ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ar fi cerut „ca nici o camera sa nu fie inchisa sau daca este inchisa, sa fie undeva cheia”.

„Tot spitalul a fost instiintat in scris ca trebuie sa ne organizam in acest fel, este o cerinta a ISU, ca nici o camera sa nu fie inchisa sau daca este inchisa, sa fie undeva cheia. La aceasta camera, la momentul controlului general in spital, nu s-a gasit aceasta cheie”, a spus Calancea, solicitand jurnalistilor sa nu mai foloseasca expresia „spargerea usii cu ranga”, ci „s-a procedat la schimbarea butucului”.

Intrebat daca are ceva sa-si reproseze in acest scandal care se rasfrange asupra imaginii spitalului, a increderii pacientilor in aceasta unitate medicala si asupra starii emotionale a personalului, Calancea a raspuns ca poate ar fi trebuit sa fie un mai bun psiholog.

Din data de 20 februarie a.c., medicilor cardiologi Paul Turcoman si Laurian Blaga li s-a interzis accesul in Laboratorul de cardiologie interventionala , ei fiind mutati in sectia Cardiologie printr-o decizie a managerului Alexandru Calancea pe motiv ca nu ar avea semnata fisa postului specifica acestui compartiment.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: