Doi turisti germani au fost atacati in Nablus de palestinieni care au crezut ca sunt militari israelieni sub acoperire

externe

Doi turisti germani, aflati in orasul Nablus din nordul Cisiordaniei, care circulau intr-o masina inchiriata cu numere de inmatriculare israeliene au fost atacati cu pietre, sambata, de palestinieni. Unul dintre turisti a declarat, duminica, presei ebraice, ca s-a temut cu adevarat pentru viata lui in timpul atacului, spunand ca multimea era „plina de ura”, potrivit The Times of Israel.

Gerald Hetzel a declarat posturilor de televiziune israeliene Kan si Channel 12 ca anterior a mai fost in Ramallah si Hebron si a venit la Nablus la recomandarea prietenilor. „Nu am intalnit niciodata o situatie ca asta. A fost o situatie foarte, foarte periculoasa si chiar am crezut ca vor sa ne omoare”, a spus el.

„Tinerii au coborat din taxiurile din jurul nostru… si au inceput sa bata in geamuri, sa tipe la noi in araba”, a spus el. „Au aruncat spre masina noastra cu pietre si cu un semn de circulatie. Dupa cateva minute, au scos un cutit si au intepat rotile masinii si mi-au amenintat prietenul. Nu am inteles ce au vrut. Am incercat sa le spunem in engleza ca suntem turisti si nu suntem evrei israelieni, ca suntem acolo pentru a vizita orasul, dar pareau sa nu inteleaga. Au continuat sa vina dupa noi, de parca vanau masina”, a spus Hetzel, adaugand ca un ofiter de politie palestinian i-a tras pe dreapta.

S-au strans mai multi oameni si politistii incercau sa ii calmeze si sa-i disperseze.

„Am simtit cu adevarat ura din ochii lor si din felul in care se comportau. Si aruncau cu pietre, poate dublul dimensiunii capului meu”, si-a amintit Hetzel.

El a spus ca nu a inteles amploarea sensibilitatilor de securitate: „Am crezut ca vizeaza doar evrei cu aspect religios, nu turisti internationali”.

Politistii palestinieni nu au reusit sa controleze multimea furioasa si le-au spus turistilor sa plece cat mai repede posibil, a spus Hetzel. Un arab israelian le-a facut apoi semne celor doi sa-l urmeze si i-a condus pe drumul spre iesire din oras pe strazi ocolitoare.

„O gloata care ataca turistii pentru ca nu le place placuta de inmatriculare este dezgustatoare si lasa”, a scris ambasadorul Germaniei in Israel, Steffen Seibert, pe Twitter.

Talal Dweikat, purtatorul de cuvant al fortelor de securitate palestiniene a sustinut ca atacatorii s-au temut ca turistii ar fi fost politisti israelieni sub acoperire, subliniind ca au „ostilitate zero” fata de Germania. „Avem in mod clar ostilitate zero fata de o tara ai carei cetateni viziteaza orasele noastre”.

Potrivit lui Dweikat, agresorii au devenit circumspecti vazand o masina „straina”, temandu-se ca aceasta este folosita de fortele israeliene sub acoperire, care opereaza adesea in Cisiordania.

Purtatorul de cuvant a spus ca turistii au fost salvati de un ofiter de politie palestinian care i-a ajutat sa iasa din centrul orasului, in timp ce Seibert a multumit „cetateanului palestinian israelian care i-a salvat”.

Tensiunile dintre Israel si palestinieni au fost mari in ultimul an, fortele armate efectuand raiduri in Cisiordania, pe fondul unei serii de atacuri teroriste palestiniene. Aceste tensiuni s-au intensificat si mai mult in ultimele saptamani, in urma unor raiduri mortale israeliene, atacuri palestiniene si cresterea violentei colonistilor evrei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: